Mezinárodní festival cimbálu. O současnosti i historii soutěže ve Valašském Meziříčí hovoří Jan Rokyta

6. září 2022

O současnosti i historii soutěže ve Valašském Meziříčí s hudebními ukázkami z koncertu vítězů z roku 2021. Připravil a uvádí Jan Rokyta.

Mezinárodní festival cimbálu ve Valašském Meziříčí je pulzující komunitní scéna, která v plynutí tří desetiletí významným způsobem ovlivňovala a stále ovlivňuje společenské vnímání cimbálu v České republice i v zahraničí. Díky svému soutěžnímu charakteru mílovými skoky posunuje festival technickou vybavenost mladé cimbálové generace a zásadně obohacuje kulturní dění nejen ve Zlínském kraji, ale i ve střední Evropě. Ba dá se s jistotou tvrdit, že tento festival patří mezi nejvýznamnější světové soutěžní a koncertní přehlídky cimbálového světa. 

Čtěte také

O zakladatelích, organizátorech, účastnících, příznivcích, spřízněných umělcích a dalších osobnostech festivalu (kterému do třicetileté historie chybí už jen pár roků) promluví hudebník, rozhlasový redaktor Jan Rokyta. Jeho pohled z festivalové pozice porotce, interpreta, posluchače, pedagoga-kouče a také příznivce a motivátora bude proložen nejlepšími interpretačními festivalovými výkony z let 2015−2021, které exkluzivně zaznamenaly mikrofony Českého rozhlasu. 

autor: Jan Rokyta
Spustit audio

Související