Mezi nebem a zemí: Tiburtina Ensemble na Letních slavnostech staré hudby

9. srpen 2018

V rámci 19. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Letní slavnosti staré hudby vystoupil v pražském Kostele Panny Marie na Slovanech renomovaný ženský vokální soubor Tiburtina Ensemble. Jako hosté se představili dva italští hráči na nyckelharpu – Marco a Angela Ambrosini.

Tiburtina Ensemble

Tiburtina Ensemble zpíval ve složení:

Barbora Kabátková – umělecká vedoucí, zpěv, středověká harfa
Hana Blažíková – zpěv, středověká harfa
Tereza Havlíková, Daniela Čermáková, Anna Chadimová Havlíková, Kamila Mazalová – zpěv.


Tiburtina Ensemble

Program, který nesl název Mezi nebem a zemí, byl sestaven z jednohlasých oslavných písní – tzv. laud, které jsou zachyceny v tzv. Laudariu di Cortona, středověkém rukopise neznámého autora z okruhu řeholního společenství při kostele sv. Františka v Cortoně. Jednalo se především o laudy s tematikou vzkříšení, úcty ke sv. Duchu, Narození Páně nebo ke svátku Tří králů. Jednotlivé skladby na sebe bezprostředně navazovaly a Tiburtině i jejím italským hostům se podařilo vytvořit jedinečný večer naplněný kontemplativním zpěvem za doprovodu všech harf. Italští hosté Marco a Angela Ambrosini jej proložili instrumentálními saltarelly. Křehký zvuk středověkých harf společně s plnějším témbrem původně švédského lidového nástroje zvaného nyckelharpa příjemně doprovázel průzračný ženský zpěv. Umělcům se tak podařilo navodit doslova atmosféru mezi „nebem a zemí“.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.