Mezi kutnou a maskou. O dobrodružném a tajemném životě spisovatele Charlese Sealsfielda

26. květen 2017

Narodil se jako Carl Postl v Popicích u Znojma, část života prožil ve Spojených státech a zemřel ve Švýcarsku. K jeho obdivovatelům patřili Max Brod, americký básník H. W. Longfellow a italský režisér Sergio Leone.

V pořadu hovoří rakouský literární vědec a profesor německé literatury na Universitě ve Vídni Wynfrid Kriegleder, vzdálená příbuzná Charlese Sealsfielda doktorka Helga Löber, a rakouský literární vědec a komparatista doktor Ernst Grabovszki. Připravili Michaela Kuklová a Jindřich Buben, který rovněž přeložil ukázky z Knihy o kajutě. Pořad byl natočen v roce 2007.

Spisovatel a publicista Charles Sealsfield, pravým jménem Carl Postl, se narodil v roce 1793 v Popicích u Znojma. Vystudoval teologii a v roce 1814 vy vysvěcen. Roku 1823 z neznámých důvodů zmizel a uprchl do Ameriky, kde žil až do roku 1830. Vytvořil si zde novou identitu a začal budovat spisovatelskou kariéru. V roce 1830 se vrátil zpět do Evropy, vystřídal několik působišť. Nejprve žil v Anglii a ve Francii, kde se pohyboval v kruzích bonapartistů a liberální inteligence, stýkal se například s Heinrichem Heinem. Nakonec se usadil ve Švýcarském Solothurnu. Tam také roku 1864 zemřel. Do Spojených států se během švýcarského pobytu dvakrát vrátil, neboť usiloval o získání amerického státního občanství. Pro svou rodinu zůstal po celý život nezvěstný. Sealsfieldova pravá identita byl objevena až po otevření jeho závěti.

Charles Sealsfield se ve třicátých letech 19 století proslavil svými romány, ve kterých jako jeden z prvních přibližuje německy mluvícímu publiku nový dynamický život ve Spojených státech. Byl příznivcem politického programu amerického prezidenta Andrea Jacksona. Jeho romány nepostrádají napínavý, dobrodružný děj a najdeme v nich rozsáhlá líčení exotické přírody. Jeho nejvýznamnějším románem je Kniha o kajutě neboli Charakteristiky národů, která v roce 2016 vyšla i česky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.