Městská divadla pražská vstupují do nové sezony s ambiciózními plány. Na třech scénách uvedou čtrnáct premiér

6. září 2018

Po dvanácti letech čekají Městská divadla pražská velké změny. Do 69. sezony vstupují s novým vedením, novým vizuálem a jednou divadelní scénou navíc. K Městským divadlům pražským se po více než 15 letech opět připojilo Divadlo Komedie.

Novým ředitelem Městských divadel pražských je od ledna letošního roku Daniel Přibyl. Uměleckým šéfem se stal Michal Dočekal a kmenovým režisérem David Drábek.

Daniel Přibyl

Divadlo ABC zůstane, i kvůli své kapacitě pět set míst, divadlem celospolečenských témat a scénou pro pravidelnou dramaturgii. Repertoár tam chceme tvořit tradiční dramatickou formou. Divadlo Rokoko má být neukázněná zlobivá scéna, na které se objeví satira a řada nových dramatických textů. Rádi bychom do Rokoka vrátili klubovou atmosféru, kterou zažilo v 60. letech minulého století. Divadlo Komedie by mělo být scénou zaměřenu na mladé publikum. Diváci se tam proto setkají s projektovou tvorbu a koprodukčními projekty.
Daniel Přibyl

Hlediště Divadla ABC

První premiérou sezony bude trpká komedie Moře od britského dramatika Edwarda Bonda. Vypráví směšný i smutný příběh o tom, jak strach z neznámého a bizarní konspirační teorie zvolna rozežírají idylu klidného přístavního městečka. Režisérem inscenace bude Ján Luterán.

Já jsem Jána Luterána objevil díky jeho inscenacím ve slovenských regionálních divadlech, v Žilině a Nitře. Nesmírně mě zaujaly svou asketickou obrazivostí. V České republice se jako režisér představí vůbec poprvé.
Daniel Přibyl

Na společensky kritický tón naváže z podstatně jiného úhlu pohledu o týden později v divadle Rokoko režisér a dramatik David Drábek svou groteskní detektivkou Kanibalky s podtitulem Soumrak samců. Vyšetřování záhadných vražd Arabů v ní zavede tandem pražských kriminalistů i do výcvikového tábora českých neonacistů.

Divadlo Rokoko

V Komedii, scéně určené pro projektovou práci, koprodukční inscenace, rezidence nezávislých souborů a tvůrců, hostování mimopražských a zahraničních divadel, se první premiéra odehraje 28. října. Ve hře Konzervativec se nad textem Davida Zábranského potkají režisérka Kamila Polívková a herec Stanislav Majer.

Stanislav Majer a Kamila Polívková se vrací do Divadla Komedie, ve kterém zažili fenomenální éru s Dušanem Pařízkem. Tudíž nám to přišlo sice jako jemné, leč symbolické přihlášení k odkazu, který je s tímto divadlem spjat.
Daniel Přibyl

02015762.jpeg

Programovou kurátorkou Divadla Komedie, která bude mít na starosti doprovodný program, jako jsou výstavy a instalace, hudební a literární pořady, filmové projekce, nebo komentované prohlídky, se stala Lenka Dombrovská, která je zároveň šéfredaktorkou nového časopisu Městských divadle pražských Moderní divadlo.

Daniel Přibyl má v prvním čísle úvodník, v němž začíná slovy: „Když někdo pojmenuje časopis Moderní divadlo, může se to zdát drzé.“ Což je pravda, ale neřekla bych, že se chceme vymezovat proti jiným divadelním časopisům. Chceme se ale rozhodně ostře vyhraňovat vůči PR časopisům. Přirozeně tam čtenáři najdou články, které se vztahují k našemu repertoáru, ale snažíme se, aby měly odbornou úroveň. Časopis bude vycházet každé dva měsíce jako pražská příloha Lidových novin.
Lenka Dombrovská

 

Spustit audio