Město v pohybu

16. říjen 2012

Třetí týden v říjnu se České Budějovice promění ve veřejný taneční prostor. Třetí ročník festivalu Město v pohybu – dance plate přiveze do jihočeské metropole česká i zahraniční představení tanečního a pohybového divadla. Festival vznikl před třemi lety v kulturním centru Bazilika ve spolupráci s Tancem Praha. Po zániku Baziliky se festivalu ujalo centrum Kredance.

Kredance je nezisková organizace, která využívá od roku 2010 pro svou činnost prostor bývalé textilní továrny Otavan v Českých Budějovicích. Cílem Kredance je vytvářet prostředí pro setkávání tanečníků a rozšiřování povědomí široké veřejnosti nejen o současném tanci. K festivalu Město v pohybu dodala více informací dramaturgyně, produkční a manažerka centra Kredance Markéta Málková.

Markéta Málková
My jsme ten festival zdědili. Byl to pro nás velký dar, ale na druhou stranu podmínky, které jsou v Kredanci… je to tvrdý industriál, takže není jednoduché festival udělat. Minulý rok to bylo rozeseté po celých Budějovicích. Letos se koncept změnil, vzali jsme to pevně do rukou my, neměli jsme žádné jiné povinnosti, které bychom museli plnit. Nechali jsme se inspirovat festivalem Kiosk ve Stanici v Žilině a Stanice se stala i partnerem našeho festivalu.
Celé by se to mělo odehrávat v našem industriálním prostoru, takže představení byla vybírána taková, která se do toho industriálu hodí. Jsme omezeni výškou stropu. Bude i pár site specific projektů po Budějovicích.

Festival Město v pohybu bude okupovat bývalou textilní továrnu Otavan a tancem bude oživovat i ulice města. Program letošního ročníku bude tak trochu průzkumný. Organizátoři si totiž předsevzali, že prozkoumají hranice mezi performativním a civilním chováním lidí. Tomuto zkoumání má napomoci i čtyřdenní workshop pro profesionální tanečníky a performery pod vedením Jary Viňarského (SK) a Pavla Štourače z Divadla Continuo.

02698113.jpeg

Markéta Málková
S kolegyní Paulátovou pocházíme z Budějovic a cítily jsme, že se chceme vrátit zpátky. Současný tanec tam byl hodně opomíjený. Takže jsme se rozhodly, protože jsme chtěly tančit dál a už nás štvalo jezdit pořád do Prahy a viděly jsme potenciál i v lidech, takže jsme se rozhodly to trochu z Prahy a Brna decentralizovat. Teď už máme za sebou první rezidenci s Palo Kršiakem a Janou Vránovou, měly jsme prezentaci. Z prostoru byli nadšení. Pro performery a tanečníky, kteří vyjedou z Prahy, je to taky jiná energie a jiná práce.

Na každý festivalový den jsou naplánovaná minimálně tři představení. Z českých souborů vystoupí skupina NANOHACH a Divadlo Continuo. Z mezinárodních účinkujících nelze opomenout Jaru Viňarského ze Slovenska nebo Maurice Yeku z Konga. Lokální scéna bude zastoupena Kabaretem Kajbar a také skupinou Na tenkém ledě s novou inscenací Chiméra. Do parku města se pak v sobotu 27. října vypraví Věra Ondrašíková s představením Touch of Wood.

Markéta Málková
Součástí festivalu je i konference O neprofesionálním tanečním umění v regionech. První myšlenka byla, že se jí bude účastnit pan Lösl, ten nakonec musel účast odvolat, ale bude tam Bára Látalová.

Festival pohne Českými Budějovicemi v termínu od 20. do 28. října.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.