Města vystavěl Michal Ajvaz jako syntézu svých novel a románů

19. prosinec 2019

Svým nejnovějším románem, nazvaným Města, nevstupuje Michal Ajvaz na novou narativní půdu, naopak znovu obydluje místa známá a dostáváme se jen dále ve světě než v pražském Druhém městě či v jihoevropské Cestě na jih. O knize hovořila Olga Stehlíková v literárních Reflexích s Pavlem Klusákem a Petrem Vaníčkem.

Mohli bychom se pokusit zachytit spletité příběhové linie díla v několika anotačních větách a neprozradit vyvrcholení, ale ono vlastně zřejmě nejde ani o dějový oblouk, ani o jednotlivá vnořená vyprávění, která jsou jako barvité matrjošky vtělena do dalších. Vypravěčem je překladatel detektivek, který stále žije ze vzpomínky na středoškolská léta s oslnivým kamarádem, kterému připsal zaručený literární talent. Po letech se jejich cesty znovu protnou a vypravěč se – kvůli svému příteli – vydává na klasickou iniciační cestu po světě spojenou s pátráním po tajuplném předmětu a jeho smyslu.

Putování do světových metropolí tří kontinentů a devíti zemí

Spolu s vypravěčem čtenář letmo pozná řadu postav a navštíví Prahu, Švédsko, Norsko, Nizozemsko, Irsko, Francii, Spojené státy, Japonsko a Polsko. Starobylá narativní metoda slyšeného vyprávění je vyplněna stovkami fantastických a fantazijních, místy surreálných a občas i detektivních formálních i námětových prvků, z nichž mnohé známe už z předchozích děl Michala Ajvaze a které nás přesvědčí o tom, že je mistrem míchání žánrů, nejraději vysokých s nízkými až brakovými – či lépe mistrem v porušování jejich hranic a rozrušování jejich hierarchie.

 

autor: Olga Stehlíková
Spustit audio