Menzel se chystá točit Hrabala

17. březen 2005

Přípravy natáčení stejnojmenného filmu podle románu Bohumila Hrabala "Obsluhoval jsem anglického krále" oznámili producenti Petr Zempliner (ředitel společnosti AQS) a Tomáš Hoffman (ředitel společnosti Bioscop). Režie filmu se ujal Jiří Menzel, který již má na svém kontě řadu filmů podle Hrabalových próz (Smrt pana Baltazara, Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti, Postřižiny, Slavnosti sněženek).

Film je zatím ve fázi příprav, které by měly trvat až do října 2005. Od listopadu 2005 do března 2006 je plánováno vlastní natáčení a do září roku 2006 by pak měla probíhat následná postprodukce. Diváci by měli spatřit film na plátnech kin v říjnu 2006. Rozpočet filmu "Obsluhoval jsem anglického krále" by se měl pohybovat kolem 80 až 90 milionů korun a jeho délka by neměla přesáhnout dvě hodiny.

Bohumil Hrabal

Kromě producentů se na filmu finančně podílí též TV NOVA jako koproducent, její ředitel Petr Dvořák k tomu řekl: "Cílem TV NOVA je podpora české kinematografie v její kvalitní, ale zároveň divácky atraktivní podobě. Jako koproducent se TV NOVA výrazně zasadila o vznik filmu Příběhy obyčejného šílenství režiséra Petra Zelenky. První film, který vznikl zcela v produkci naší televize, je "Román pro ženy" režiséra Filipa Renče podle scénáře Michala Viewegha. Projekt "Obsluhoval jsem anglického krále" je pro TV NOVA dalším důležitým počinem v oblasti podpory českého filmu." Jako další koproducenti se pod film podepíší společnosti Barrandov Studio a UPP (Universal Production Partners).

Jiří Menzel k připravovanému filmu poznamenal: "Chtěl bych natočit film, na který by mohli přijít i diváci, kteří Hrabala nečtou, ale přesto je Hrabal může oslovit. Podle takto rozsáhlé knihy bylo samozřejmě nutné do scénáře vybrat ze značného množství situací, scén, historek a anekdot to nejzajímavější a nejnosnější tak, aby film měl souvislý děj, byl přístupný a pochopitelný i pro toho, kdo román nečetl. Scénář filmu tedy sleduje paralelně dva příběhy. První se věnuje osudům a postupnému zrání malého, ctižádostivého pikolíka během předválečných let i během okupace Československa, kdy se jako zamilovaný mladík spíše z hlouposti než z vypočítavosti ocitne v řadách těch, kteří slouží okupační moci. Druhý příběh, který se s prvním prolíná, zachycuje jen krátkou epizodu dozrálého muže, který po letech strávených ve vězení hledá klid na osamělém místě, v bývalé německé vesnici, která byla po válce vysídlena. Jeho klid jen na chvíli poruší přítomnost mladé dělnice, která v něm svým mládím a živelností vzbuzuje vzpomínky na erotické zážitky z mládí."

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.