Mění se jména, zůstává pocit

16. leden 2008

Prosadili se zkraje devadesátých let. Hráli temnou muziku inspirovanou anglickou kytarovou scénou, od Joy Division po The Cure. Z jejich hudby byla cítit bezútěšnost, nevlídnost kraje, odkud pocházely. Před patnácti lety patřily jejich společné koncerty k nejvyhledávanějším pražským klubovým atrakcím. Priessnitz a Prouza.

Ta sláva netrvala dlouho, také proto, že ze severní Moravy se kariéra v showbyznysu buduje jen velmi obtížně. Zpěvák a vůdčí osobnost Priessnitz Jaromír Švejdík odešel výtvarničit do Prahy a své Jesenické probouzel k životu jen čas od času. Prouza skončila docela.

Až v novém tisíciletí o sobě dali opět vědět. Nejdřív Priessnitz, jejichž hořkosladkou poetiku šikovný producent Dušan Neuwerth opatřil aktuálním zvukem a přiblížil nové generaci. Naposledy se sešli při práci na loňském albu Stereo, které se zařadilo k nejzdařilejším nahrávkám Švejdíkovy party a přeneslo její vyhraněný styl do současných souvislostí.

CD Prouza: V tichosti

Neuwerth vypomohl s comebackem také Prouze, která v již značně obměněné sestavě, ale s vědomím syrového rukopisu a zvuku původní formace vydala na podzim nové album V tichosti. "Mění se jména, zůstává pocit," zpívá v jedné z nových písní Karel Mařík (o původním zpěvákovi Tomáši Hampelovi nikdo nic neví) a není divu, že se z té věty stal slogan, jímž se vydavatel snaží desku přiblížit pamětníkům.

Ale ani lídr Priessnitz letos jen nekreslil (připomeňme, že jako ilustrátor Jaromír 99 je podepsán pod komiksovou trilogií spisovatele Jaroslava Rudiše o Aloisi Nebelovi). Na podzim mu vyšla první sólová deska, jakýsi písničkový soundtrack k jeho novému komiksu Bomber. Album Jaromír 99 & The Bombers je podivně "umazané", nostalgický výraz Švejdíkovy domovské kapely se tu nabízí v komorní, záměrně nedokonalé, až neumětelské podobě, na první poslech připomínající demosnímek začínající, byť talentované venkovské skupiny. Přiznaná znouzectnost, ale působivá. Zvlášť naživo.

CD Jaromír 99 & The Bombers
autor: Milan Šefl
Spustit audio