Meltingpot v Ostravě: Nové myšlenky světové elity

31. červenec 2016

Dva dny před a poté během multižánrového festivalu Colours of Ostrava mělo letos v Dolní oblasti Vítkovice premiéru mezinárodní diskusní fórum Meltingpot. V industriálním areálu se ovšem netavilo železo, nýbrž myšlenky.

Na deseti scénách se představilo 150 řečníků z celého světa. Organizátoři fóra nabídli tematickou všehochuť, zahrnující přírodní vědy, historii, ekonomii, pedagogiku, biologii, medicínu, psychologii, etnologii i umění.

A vidět byla samozřejmě i literatura. Vedle české literární scény se představili spisovatelé z USA, Německa, Belgie, Francie, Irska, Ruska či Velké Británie. Hovořilo se o poezii, hudbě v poezii, velkých příbězích, komiksech, rozhovorových knihách, literárních hrdinech i padouších.

03676860.jpeg

Právě za literární částí letošního Meltingpotu se v Čajovně z Ostravy ohlíží Monika Horsáková s literárním historikem a překladatelem Miroslavem Zelinským. Těšit se můžete i na básně Sylvy Fischerové v autorském podání, na krátké reflexe laureáta Pulitzerovy ceny za poezii Yusefa Komunyakaa či na tvorbu vlámského prozaika a dramatika Pietera De Buyssera.

autor: Monika Horsáková
Spustit audio