Medvědí bratři

19. únor 2004

Po nedávno uvedeném animovaném snímku Lví král přichází studio Disney s novým filmem s podobně nemalými ambicemi - Medvědí bratři. Příběh proměny mladého chlapce v medvěda a následného vyrovnávání se s tímto údělem asociuje nejeden filmový zážitek. Samotná proměna je jak vystřižená z Mrazíka, tvůrci z Disneyho floridského studia dokonce hovoří o podobenství s shakespearovskou klasikou Král Lear. Medvědí bratři, jež jsou dílem dvou režisérů a pěti scénáristů, jsou do jisté míry poznamenaní účastí nezvykle velkého množství rozdílných tvůrčích osobností, nicméně za návštěvu kina stojí.

Příběh nás zavádí do blíže neurčeného místa v severozápadní Americe, do dávných dob, kdy horami ještě procházeli mamuti. Mladého hocha Kenaie právě čeká iniciační obřad vstupu mezi dospělé, dostává při té příležitosti talisman medvěda, jehož symbolu lásky se má zavděčit. Jistá souhra okolností ho zavede na hon za medvědem, ze kterého se vrací poražen a proměněn právě v tohoto nenáviděného tvora. Přestože o své lidské minulosti ví, není schopen promlouvat řečí, jaké lidi rozumějí, a naopak chápe slova zvířat. Čeká ho dlouhá cesta za místem, kde se potkávají duchové a kde se má smysl jeho proměny vysvětlit. Má však v patách nepříjemného pronásledovatele - vlastního bratra Denahiho, který se snaží smrt svého sourozence pomstít.

Medvědí bratři

Ačkoli je výsledná pointa příběhu vcelku očekávatelná - to nakonec u filmu pro děti nemusí být na škodu, je zde přichystána spousta nečekaných událostí. A to ať v čistě dějové linii (nic netušícího diváka musí smrt hlavního hrdiny po pár minutách filmu zaskočit), nebo v podobě osvěžujících vsuvek. Na pohádkový děj, ve kterém je jasně vyhrazené místo pro dobro a zlo, je nabaleno kvantum vsuvek a mikropříběhů, které mohou potěšit i generaci rodičů. Nutná ponaučení o tom, jak žít ve vzájemné toleranci s přírodou a jak zachovávat úctu před svou rodinou, střídají až tarantinovsky laděné absurdní dialogy zpomalených bratrů losů, donekonečna láteřivých beranů nebo vtipně animovaných veverek. Sympatickou postavou, která jinak seriózní poslání Kenaie shazuje, je také druhý hlavní hrdina - hravé a neohrabané medvídě Koda.

Medvědí bratři

Co se na snímku jeví jako nevyvážené, je přehnaný akcent na výpravnost. Nejmladší diváci, kterým jsou Medvědí bratři určeni především, ocení spíše detaily, budou si pamatovat vtipné hlášky a v ideálním případě v nich film zanechá povědomí o obecných pravdách. Těžko říct, jestli si mezi sebou budou vyprávět také o tom, kolik výtvarných efektů a oslnivých animátorských vychytávek se tvůrcům podařilo ve filmu realizovat. To by samo o sobě nemuselo být na škodu, kdyby přehnaná píle na straně hrátek s formou neubírala z druhé strany na práci s vykreslením charakterů postav. Minimálně ne zcela zanedbatelná role stařenky Tanaky, která měla před chlapci vyvolávat úctu, být pro ně synonymem moudrosti a vyzrálosti, byla pojata poněkud nepřesvědčivě.

Medvědí bratři jsou klasickým disneyovským snímkem se všemi klady i zápory, na které jsme zvyklí. Je profesionálně vytvořeným dílem, na kterém se nemuselo šetřit penězi, a dosahuje potřebného (do vtipného obalu zabaleného) poslání, které by u filmu pro děti chybět nemělo. Nevyvarovalo se však ani jistých formálních manýr, které na dojmu vyváženého a stoprocentně přesvědčivého díla spíše ubírají. I když takové srovnání může pokulhávat, ve snímku Chicken Run Nicka Parka se povedlo parametry obsahu a formy skloubit mnohem příznivěji.

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.