Medový zvuk saxofonů. Jazzové prolínání životem a tvorbou spisovatele Josefa Škvoreckého

12. leden 2022

Před 10 lety, 3. ledna 2012, zemřel v kanadském Torontu legendární spisovatel a překladatel Josef Škvorecký. Jednoho z nejvýraznějších českých autorů připomínáme ve vltavském Večeru na téma. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Připravil, hudební skladby vybral a komentuje: Lubomír Dorůžka
Účinkují: Michal Pavlata, Josef Somr
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2004

Prozaik, esejista a překladatel Josef Škvorecký emigroval po roce 68 se svou ženou Zdenou Salivarovou do Kanady a na počátku sedmdesátých let tam společně založili nakladatelství '68 Publishers, které se zařadilo mezi přední československá, nejen exilová, nakladatelství. Ještě i krátce po revoluci v něm Škvorecký vydával české exilové autory a v Československu zakázaná díla. Na Vltavě si dnes však připomeneme jeho vlastní texty, které navíc doprovodí milovaná jazzová hudba. 

autoři: Lubomír Dorůžka , Český rozhlas Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.