Mé srdce je jazzband

27. březen 2004

Posluchači Fonogramu Gabriela Gössela na ČRo 2 - Praha i čtenáři seriálu téhož autora na stránkách Týdeníku Rozhlas jistě uvítají, že jeho sběratelské aktivity přinesly další zvukové plody v podobě nového CD: vycházejí vzácné zvukové nahrávky židovského hudebníka Dola Daubera a jeho orchestrů z let 1927-1938, vybrané z dobových gramodesek.

Dauber byl vynikající houslový virtuos i kapelník. Pocházel z Bukoviny, studoval housle mj. u Otakara Ševčíka v Brně a začínal jako interpret klasické hudby. Měl však rád i americký jazz. První významné angažmá získal už v útlém věku v tehdejším polském Lvově, posléze působil ve Vídni a od roku 1937 v Praze.

Výběr pořízený pro CD s názvem Mé srdce je jazzband obsahuje celkem třiadvacet skladeb nahraných různými orchestry, které Dauber řídil. Jsou typické pro populární repertoár té doby: synkopické skladby, vlastní Dauberovy kompozice, tanga (v nichž obvykle hraje pan kapelník brilantní sólo), taneční písničky českých autorů - také Ježkovo a Voskovcovo a Werichovo Nebe na zemi. Z českých zpěváků zaznamenáme mj. Hanu Vítovou, Oldřicha Kováře, v několika skladbách i sametový hlas R. A. Dvorského. Deska připomene mistrovství pozapomenutého muzikanta, ale hlavně potěší.

Dol Dauber se svým orchestrem
autor: (ap)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.