Maximální fotografie

30. červen 2004

Novinkou letní kulturní sezóny bude tento rok poprvé originální výstava Maximální fotografie. Unikátní akce doprovází divadelní festival Letní shakespearovské slavnosti: také probíhá pod širým nebem v areálu Pražského hradu a k vidění bude po celé léto (od 25. června do 11. září 2004).

S myšlenkou uspořádat originální, nápadem i provedením ojedinělou výstavu přišel hlavní partner Slavností, skupina PPF, ve spolupráci se Správou Pražského hradu. Organizace se ujala Agentura Schok, která je současně pořadatelem Slavností.

"Ve vybraných prostorách Pražského hradu bude po celé léto umístěna kolekce sedmadvaceti velkoformátových fotografií," říká o výstavě její kurátor Pavel Scheufler. "Umělecké fotografie bývají tradičně vnímány v uzavřeném prostoru výstavních síní. Pražský hrad je jedinečnou galerií, kde se právě fotografie mohou představit v dalších souvislostech - stropem této galerie je samo nebe."

Pozoruhodná je i samotná instalace velkoformátových snímků. "Fotografie jsou instalovány tak, aby se citlivě propojily s hradní architekturou i duchem shakespearovských představení," říká Pavel Scheufler. "Snímky jsme umístili na speciální skleněné stěny, které hradnímu areálu vyhovují prakticky i esteticky."

Všechny fotografie pocházejí ze sbírky skupiny PPF Fotograf v zahradě, která je zaměřena na špičkové české fotografy. Mezi autory vystavených snímků figurují jména jako František Drtikol, Ivan Pinkava, Jaroslav Rössler, Drahomír Josef Růžička, Ladislav Sitenský, Gábina Fárová, Jan Lukas, Emila Medková, Vasil Stanko či Peter Župník.

Díky spolupráci Správy Pražského hradu, která myšlenku výstavy i celých Letních shakespearovských slavností opět podpořila, se podařilo nainstalovat fotografie na místa, která si podle svých autorů i námětů opravdu zaslouží - do reprezentativních prostor i malebných hradních zákoutí. "Při koncipování výstavy jsme vycházeli především z charakteru jednotlivých míst, který byl pro výběr snímků i jejich konečné umístění určující," vysvětluje Pavel Scheufler. Jak dále zdůrazňuje kurátor výstavy, projekt vychází z rozsáhlé fotografické kolekce PPF, jejíž vybranou část nyní výstava konečně prezentuje nejširšímu publiku.

"K přípravě výstavy jsme přizvali opravdu renomované tvůrce," říká za PPF ředitel marketingu a komunikace Ivan Lackovič. "Kromě kurátora Pavla Scheuflera jsme oslovili i architekta Michala Froňka ze známého architektonického ateliéru Olgoj Chorchoj, grafický design celého projektu vytvořil neméně zkušený Aleš Najbrt."

Propojení divadelního festivalu, fotografie a významné finanční společnosti není náhodné: skupina PPF stojí nejen za Letními shakespearovskými slavnostmi, ale i za rekonstrukcí malostranského Ateliéru Josefa Sudka, který po perfektní opravě funguje coby zavedená galerie. Kromě toho už mnoho let buduje sbírku Fotograf v zahradě, zahrnující díla předních českých autorů. Právě z těchto sbírek pocházejí i snímky pro výstavu Maximální fotografie.

Ze spolupráce PPF, Správy Pražského hradu a pořadatelů Slavností budou profitovat především zájemci o letní kulturní dění. Výstava bude otevřena po celou dobu trvání festivalu a návštěvníci Hradu jí mohou podle přiloženého plánku procházet neomezeně dlouho a samozřejmě i úplně zdarma.

Jak dále uvádí Ivan Lackovič, výstavou Maximální fotografie chce PPF již tradičně Slavnosti rozšířit o další umělecky kvalitní a profesionálně pojatou akci, která by festival zpřístupnila co možná nejširší kulturní veřejnosti: "Loni jsme iniciovali výstavu Shakespeare ve fotografii, uspořádanou v prestižní Leica Gallery Prague, předloni jsme divákům nabídli účast ve velmi úspěšné charitativní akci pro konto PIPAN, která pomohla mateřské školce pro děti s vadou sluchu. Letos je naším příspěvkem právě Maximální fotografie - hradní výstava pod širým nebem, tedy projekt zároveň jedinečný, kvalitní a také v nejlepším smyslu demokratický. Výstava vybraných fotografií ze sbírek PPF je totiž svou ideou i celkovým pojetím přístupná opravdu pro všechny."

Spustit audio