Max Dvořák: Leonardo

23. červenec 2018

Stať českého historika umění o italském géniovi poslouchejte on-line do 29. července 2018.

Dogmatické oceňování italské renesance náleží již minulosti, renesance budí dnes nový zájem, nejen jako zvlášť osobitý dějinný zjev, ale také jako pramen uměleckých hledisek a novot, jejichž vliv trvá po celou následující dobu a sahá až do nejmladší přítomnosti.
Max Dvořák

Český historik a teoretik umění Max Dvořák (1874–1921) studoval historii v Praze (žák J. Golla) a dějiny umění ve Vídni. Od roku 1909 působil jako řádný profesor vídeňské univerzity pro obor dějin umění.

Byl čelným představitelem vídeňské umělecko-historické školy. Od formalistického pojetí uměleckého vývoje jako samovývoje forem přešel k obsahově-formové syntéze, dějiny umění chápal jako „dějiny ducha“, idejí, ovládajících v konkrétní době lidstvo a zhmotněných v uměleckých dílech (Idealismus a naturalismus v gotickém sochařství a malbě, 1918).

Posmrtně vyšel soubor Umění jako projev ducha (1936), dále korespondence Listy o životě a umění (1943) a Italské umění od renesance k baroku (1946).

Účinkuje: Jiří Hromada

Připravil: Petr Turek
Režie: Lukáš Hlavica

autor: tur
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.