Matovič nezapomíná a neodpouští, dál chce zůstat stínovým premiérem, vysvětluje sociolog Vašečka

6. duben 2021

Slovensko má novou vládu, kterou místo Igora Matoviče vede dosavadní ministr financí Eduard Heger. „Všichni, kteří s ním přišli do styku, tak říkají, že na rozdíl od svého předchůdce je schopný naslouchat, obklopuje se experty, neprosazuje sám sebe a nemá mesiášský komplex,“ uvádí politolog Michal Vašečka.

„Mohl by uklidnit atmosféru. Mnozí ale poukazují na jeho submisivnost ve vztahu k Matovičovi, takovou až kamarádskou věrnost. A to je trochu problém, protože politika není o kamarádství, ale spíš o zájmech,“ upozorňuje.

Čtěte také

Vládní hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽANO) podle Vašečky není standardní politickou stranou, ale firmou Igora Matoviče. „On vlastní tu firmu a s ní paradoxně i Eduarda Hegera,“ poznamenává.

Preference hnutí klesly pod 15 procent a přestává prý fungovat narativ, že obyčejní lidé povedou zemí lépe než politici.

„Lidé si z toho začínají dělat srandu – že vládnout by neměli obyčejní lidé, ale neobyčejní lidé. To je v plebejském a rovnostářském Slovensko překvapivý moment. Lidé opět hledají kvalitu a hovoří se o tom, aby se na významné pozice dostávali klidně nudní, ale kompetentní úředníci,“ popisuje slovenský sociolog.

„Dokonce se objevuje jakýsi vzpomínkový optimismus, že za Roberta Fica se možná kradlo, ale aspoň se některé věci řešili kompetentně. Zkušenost je to bolestivá, protože Matovič říkal, že stačí nekrást. A po roce se nyní ukazuje, že to tak úplně není,“ podotýká.

Stínový premiér

Matovič v nové vládě zasedne jako ministr financí a Vašečka se domnívá, že bude pokračovat jeho střet s ministrem hospodářství Richardem Sulíkem, předsedou strany Sloboda a solidarita (SaS).

Čtěte také

„V poslední době Igor Matovič ukázal, že nezapomíná a neodpouští. Může to mít silnou osobní rovinu, kdy on bude podrývat základy této vlády, pokud v ní nebude hrát první housle,“ míní politolog.

Vláda podle Vašečky nemá šanci vydržet až do řádných voleb v roce 2024, koalice je totiž rozdělena v řadě společenských a ekonomických otázek. Členové vlády se prý v průběhu krize natolik pozuráželi, že těžko budou schopni spolupracovat.

Položit vládu v situaci, kdy ji negativně vnímá okolo 80 procent lidí, by byla sebevražda pro všechny čtyři koaliční strany.
Michal Vašečka

Všichni jsou si ale vědomi toho, že musí udržet vládu, dokud se nepřestane propadat ekonomika a pandemie nezačne blížit ke konci. „Položit vládu v situaci, kdy ji negativně vnímá okolo 80 procent lidí, by byla sebevražda pro všechny čtyři koaliční strany,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Matovič prý neměl jinou možnost než odstoupit, protože by jinak z vlády odešla nejmenší koaliční strana Za ľudí.

„Byl by konec a prohráli by všichni. Teď na první pohled prohrál on, ale ještě uvidíme. Sedí na mimořádně důležitém křesle ministra financí, které mu vůbec nemusí zlomit vaz. Není ekonom, ale ministerstvo velmi dobře funguje a může se dál soustředit na to, aby zůstal v roli stínového premiéra,“ vysvětluje.

Kdo jsou voliči Igora Matoviče? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související