Matěj Hořava: Mezipřistání. Z trpkého života na tbiliském panelovém sídlišti

21. únor 2021

Realita tvrdá jako kámen a lidské osudy, které se o ni úmorně křešou. Poslechněte si čtyři autobiografické povídky z autorova života v Tbilisi. Z knihy Mezipřistání Matěje Hořavy čte Richard Fiala. On-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Richard Fiala
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 20. 2. 2021
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu

Nová knížka povídek mladého českého prozaika Matěje Hořavy (1980) Mezipřistání nás zavádí do světa do jisté míry exotického, ale současně i – skrze společnou komunistickou minulost a touto skutečností poznamenanou současnost – znepokojivě blízkého. Autor žije od roku 2013 v Gruzii, autobiograficky laděné povídky jsou tak zasazené do reálií panelákového sídliště v Tbilisi, jen s občasnými vzpomínkovými prostřihy na Moravu, do Čech nebo do Banátu. Knížku vydalo v roce 2020 nakladatelství Host, stejně jako Hořavovu prozaickou prvotinu Pálenka (2014), oceněnou v kategorii Objev roku v soutěži Magnesia Litera.

Stejně jako v Pálence se i v povídkách z knihy Mezipřistání setkáváme s realitou tvrdou jako kámen a lidskými osudy, které se o ni úmorně křešou. Ale to je, zdá se, právě to, co autor dříve v Banátu a dnes v Tbilisi hledá a nalézá. Skutečné a pravdivé, byť trpké lidské příběhy.

Vlasy

Cvakání nůžek arménského holiče, zvuky turecké telenovely, změť rozhovorů v cizí řeči, všude přítomné slupky od slunečnicových semínek. V povídce Vlasy se před námi otevírá svět holírny v podchodu metra Varketili. Ostříhané vlasy ale současně přináší vzpomínky na dívku z Moravského Krasu a život v Banátu.

Svatba

Povídka Svatba začíná náhodným setkáním ve skalách za tbiliskou botanickou zahradou. Sulchan Lomsadze je nadšený ze setkání s mladým Čechem a vtahuje ho do života své rozsáhlé rodiny. Když se Sulchanův synovec Dato žení, přichází pozvání na tradiční gruzínskou svatbu.

Železné dveře

Realita tbiliského sídliště. Železné dveře jsou základem každého dobrého bytu. Jsou zárukou bezpečného oddělení od venkovního světa. Co se děje za dveřmi, zůstává navenek skryto. Stejně jako příběh zemřelé paní Aljony a jejího psa...

Dům obývaný anděly

Povídka Dům obývaný anděly se odehrává ve studovně tbiliské Národní knihovny, kde se zastavil čas. Podivnému osazenstvu kraluje bývalý pracovník skanzenu tbiliského Etnografického muzea. Náhodně vybraným lidem hlásá evangelium o starogruzínském domu darbazu, domu obývaném anděly, jak vášnivě tvrdí ve svých litanických monolozích.

Spustit audio