Máte námět? Pošlete ho! Dokumentaristická škola My Street Films pokračuje pátým rokem

20. duben 2018

V ArtCafé jsme se o filmech a jejich tvorbě bavili s Violou Ježkovou, Dominikou Andraško a Terezou Plaveckou.

„Sejdou se u nás filmy z celé České republiky. Vždycky reflektují nějaké lokální téma, kterým se jejich autoři zabývají. Takže tvoří takový obraz společnosti,“ říká na úvod koordinátorka programu My Street Films Dominika Andraško. Krátké snímky, které během dosavadní existence projektu vznikly, můžete vidět na webu. Aktuálně je otevřen open call, do neděle 22. dubna do 23:30 přijímají organizátoři náměty. Autoři a autorky osmi nejlepších pak na svém filmu pracují s lektory, aktuálně s dokumentaristy Vilou Ježkovou a Ivo Bystřičanem.

Děti, domy, sousedé - točit se dá o čemkoliv

Chtěl bych, aby Bo Hai viděly babičky, které znají Vietnamce jen přes pokladnu, říká režisér Duong

Bo Hai (r. Dužan Duong)

Osobní pohled na život vietnamské komunity v Česku přináší aktuální snímek Dužana Duonga s názvem Bo Hai, který se v premiéře promítal na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Poslechněte si rozhovor, který na akci vznikl.

Jednu ze sekcí na webu tvoří právě lektorská videa, podívat se můžete třeba na dokument Lindy Kalistové Jablonské zachycující bourání Hotelu Praha nebo na zfilmovaný pokus Ivo Bystřičana navázat komunikaci se sousedy ve vlastním domě. „Jsou to filmy z nezávislé produkce, tedy velmi svobodné v přímé cestě od autora k tvaru. Chci třeba řešit, že u nás na ulici si děti můžou nebo nemůžou hrát, tak o tom natočím film. A mezitím už není žádná cenzura,“ dodává k širokému závěru filmů lektorka Viola Ježková.

My Street Films spojuje workshop, soutěž i program pro školy

Čtěte také'Bít tě nebudu, protože jsi holka.' Studentka natočila setkání s nacionalistou, film uvedou v Jihlavě

Loňského workshopu se zúčastnila i Tereza Plavecká.  „Snažila jsem se vypátrat, co je pro mě zásadní v místě, kde jsem vyrůstala, a zjistila jsem, že je to Čimický háj, kde jsem trávila podstatnou část svého dětství,“ popisuje zrod námětu. Výsledkem je poetický osmiminutový snímek o lese a jeho vnímání. 

Součástí My Street Films je i soutěž, do které může kdokoliv přihlásit film do deseti minut. Loňskou vítězkou se stala Širín Nafariehová se svým dokumentem Černý Most, který zachycuje výpravu skupiny kamarádek z různého národnostního prostředí na tuzemský nacionalistický sraz.

Projekt funguje i na školách – lektoři vyjíždějí do škol a studující pod jejich vedením točí. „Kdo chce, tomu poradíme,“ dodává Viola Ježková a doplňuje, že i v časech, kdy všichni mohou pomocí mobilů snadno točit, se zkušenosti profesionála mohou hodit.

Tereza Plavecká, Viola Ježková, moderátorka Jarka Haladová a Dominika Andrašková probírají My Street Films CZ

Celý záznam ArtCafé včetně rozhovoru Andrey Makýšové Volárové se slovenskou dokumentaristkou Denisou Buranovou oceněnou v soutěži Slnko v sieti a hudby podle výběru Dominika Gajarského můžete slyšet zde:

Spustit audio