Martin Ryšavý: Cesta je extáze

12. prosinec 2018

Spisovatel a dokumentarista Martin Ryšavý podává zprávy o svých cestách reálných i duchovních. Jeho cílem je především Rusko a také Vietnam.

Ryšavý je autorem románů Cesty na Sibiř nebo Vrač a řady dokumentárních filmů jako Sibiř – duše v muzeu, Afoňka už nechce pást soby, Kdo mě naučí půl znaku, Země snů, Medvědí ostrovy nebo Slepý Gulliver.

Mně se občas po Sibiři stýská – po některých místech a po některých lidech.

V zatím posledním dokumentu se Martin Ryšavý pokoušel evokovat způsob, jak se cestovatelské zážitky – viděné a slyšené – vyjevují ve vzpomínce a také pod jakým vlivem. „Měl jsem pocit, že se mi obraz světa začal rozpadat a že souvislosti, v kterém jsem si zvykl vidět Rusko, se změnily způsobem, kterému jste přestával rozumět.“ Slepý Gulliver vznikal jako rafinovaně komponovaná mozaika: ze tří cest do Ruska v průběhu čtyř let, a výsledkem je dokumentární esej.

Cesta je podle Martina Ryšavého extáze. „Extáze není třeštění, vy jste opilý za střízliva, a můžete se líp soustředit. Podoby světa vám pak vyvstávají v ostřejších konturách.“

 

autor: Petr Šrámek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.