Martin Prokeš - Pěvec ze severu

16. květen 2020

Pravidelný sobotní a nedělní pořad Českého rozhlasu D-dur s názvem Na návštěvě se tentokrát vypraví do České Lípy, kde žije a působí Martin Prokeš.

V tomto lakonickém sdělení se skrývá mnohem víc, než by se zdálo: Martin Prokeš je jednak profesionální zpěvák, specialista na starou hudbu. Dvacet let byl členem souboru Schola Gregoriana Pragensis a dvanáct let také jeho manažerem. Spolupracuje se soubory zabývajícími se historicky poučenou interpretaci staré hudby jako jsou Musica Florea, Ensemble Inégal nebo Capella Regia. Jako sólista vystupoval se Severomoravskou filharmonií Olomouc, Filharmonií Hradec Králové a Janáčkovou filharmonií. Podílel se na provedení Oratoria ke svatému Mikuláši Benjamina Brittena či Matoušových pašijí Johanna Sebastiana Bacha. A na počátku bylo studium na teplické konzervatoři, setkání s Markem Štrynclem a několika podobně postiženými muzikanty - průkopníky historicky poučené interpretace u nás. Nic na této specializaci nemění ani to, že Martin Prokeš pokračoval ve studiu v Praze na HAMU ve třídě profesorky Magdaleny Hajóssyové. Dnes vystupuje mj. ve vokálním duu Kchun s barytonistou Martinem Šulcem. Někdy i na festivalu, který sám zakládal a už sedmnáctý rok vede – na festivalu Lípa Musica, kterému se podařilo naplnit v pravém slova smyslu význam označení „regionální festival“. Lípa Musica je skutečně určena pro návštěvníky ve svém regionu, který se už historicky přeléval přes hranici do blízkého Saska; a dnes se festivalu podařilo opět propojit přirozeně k sobě náležející místa na české a německé straně hranice, která byla po válce přes 40 let odtržená. A navíc se tak děje prostřednictvím koncertů skutečně vysoké kvality, přečasto také v architektonicky zajímavých prostorách.

Martin Prokeš a jeho nahrávky

O festivalu ale v naší návštěvě u Martina Prokeše hovořit nebudeme, spíš o zmíněné tradici jeho severočeského regionu a o hudbě, kterou rád poslouchá – ať už je to Pavel Josef Vejvanovský s Musicou Floreou, Beethoven s Anne Sophie Mutter, společné cédéčko Scholy Gregoriany s cellistou Jiřím Bártou, Bach v podání Magdaleny Kožené a souboru Musica antiqua Köln, nebo Rachmaninovovy klavírní koncerty…Při hudbě nejen relaxuje, ale také chodí běhat. V loňském roce se navíc zasloužil o vzkříšení činnosti dříve proslulého českolipského Kruhu přátel hudby. Aby toho nebylo málo, je také předsedou spolku pro duchovní kulturu Arbor.


Český rozhlas D dur sobota 24.3. a neděle 25.3. 8:00–12:00 s reprízami po půlnoci

Lípa Musica. V České Lípě začíná mezinárodní hudební festival

Blízké hlasy z dáli - zahajovací koncert mezinárodního festivalu Lípa Musica

Šestnáctý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica otevře dnes 15. 9. od 19 hodin v České Lípě koncert Requiem za růžový měsíc. Pod ním je podepsán americko-německý pěvec a loutnista Joel Frederiksen.

Spustit audio

Více z pořadu