Martin Kukučín: Slepá slepice a zrno. Povídka klasika slovenské literatury

14. březen 2023

V příběhu se přeneseme do časů Kukučínových pražských studií na konci 19. století. I slepá slepice někdy na zrnko natrefí, praví staré přísloví... Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Václav Kopta
Překlad: Emil Charous
Režie: Jan Žáček
Natočeno: 1992

Spisovatel Martin Kukučín, zakladatel moderní slovenské prózy, studoval v letech 1885 až 1893 v Praze medicínu. Bylo to pro něj ale i neobyčejně plodné období literární. Vznikla zde podstatná část jeho prozaického díla inspirovaného rodným oravským krajem. Současně zde získal řadu nových literárních podnětů pro své „malé črty z velkého města“, humoresky nebo vzpomínkové prózy. Český výbor z těchto textů vyšel v překladu Emila Charouse pod názvem Pražské siluety (1988).

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.