Martin Dorazín z Českého rozhlasu obdržel prestižní Cenu Ferdinanda Peroutky

14. únor 2023

Novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2022 získal zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín. V pondělí 13. února 2023 ho ocenila Společnost Ferdinanda Peroutky za mimořádnou zpravodajskou práci nejenom v krizových oblastech. Martin Dorazín je od loňského podzimu stálým zpravodajem na Ukrajině, kde působí již od počátku války. 

Ceny nejlepším novinářům roku 2022 předali zástupci Společnosti Ferdinanda Peroutky v pondělí 13. února 2023 v Centru současného umění DOX. Martin Dorazín rozšířil řadu dosavadních nositelů tohoto ocenění, mezi kterými je i ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová, moderátorka Lucie Vopálenská a komentátoři Českého rozhlasu Jan Bednář a Petr Nováček.

„Martinu Dorazínovi upřímně gratuluji k získání Ceny Ferdinandy Peroutky, kterou si za svou špičkovou novinařinu nepochybně zaslouží. Martin v současné době působí jako náš stálý zpravodaj na Ukrajině v tak náročných podmínkách, které si jen těžko dokážeme představit. Přesto přináší pravidelně posluchačům Českého rozhlasu velmi kvalitní a autentické obsahy přímo z místa zničujícího válečného konfliktu,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Současné působení Martina Dorazína na Ukrajině je i obsahem nové podcastové série Radiožurnálu „Rok ve válce“ s podtitulem „Na lince Ukrajina-Praha“. První díl ze čtyř vyjde 24. února, tedy přesně rok od začátku ruské agrese na Ukrajině. Seriál je kromě Dorazínových reportáží postavený i na telefonických rozhovorech s moderátorem Janem Pokorným i jejich společných válečných speciálech. 

Martin Dorazín vystudoval Gymnázium ve Valašském Meziříčí a absolvoval vysokoškolská studia v oboru společenské vědy v Rusku. Strávil řadu let na cestách po Balkáně, pracoval jako zvláštní zpravodaj na Slovensku a v bývalé Jugoslávii. V letech 2005–2009 byl rozhlasovým zpravodajem v Polsku a v Pobaltí, poté na Balkáně, v Libyi a v Moskvě, od roku 2019 pak ve Varšavě. Spolu s Vítem Pohankou byl v roce 2014 v Doněcku na východní Ukrajině zadržen proruskými separatisty. V polovině ledna loňského roku odjel z Varšavy na Ukrajinu, kde sledoval začátky války. Od podzimu zde působí v nově zřízené pozici stálého zpravodaje Českého rozhlasu. Kromě Ceny Ferdinanda Peroutky obdržel také v roce 2016 Cenu Karla Havlíčka Borovského.

Novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky uděluje od roku 1995 Společnost Ferdinanda Peroutky u příležitosti výročí jeho narození. Vyznamenaní by měli vykazovat vlastnosti, které zdobily Ferdinanda Peroutku, totiž naprostou bezúhonnost před zákonem i vlastním svědomím a vysokou mravní integritu. Dále musí být osobně odpovědní za společenské důsledky svého publicistického působení. Jejich práce má mít mimořádnou úroveň násobenou precizností výrazových prostředků a krásou jazyka. Musí vycházet z demokratické orientace, která je naprosto nekompromisní vůči všem projevům totalitarismu a nesnášenlivosti kulturní, národnostní a politické.

Spustit audio