Martin C. Putna: Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity

8. červenec 2020

Když vydal Martin C. Putna před pěti lety svou knihu Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity, strhla na sebe pozornost mimo jiné v souvislosti s aktuálním rusko-ukrajinským konfliktem.

Putna v knize sleduje a na vybraných literních a uměleckých dílech dokumentuje nejdůležitější historické procesy od Kyjevské Rusi po současnost. Na rozdíl od většiny podobných prací však nenahlíží tyto procesy jako jednotné dějiny ruské říše, ale jako komplex národních a společenských tradic včetně ruských kontrakultur a vlivů německých, mongolských, židovských, katolických či polskolitevských.

Čte: Martin C. Putna
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Lubomír Koníř

Tím, že se autor odpoutal od dosavadních výkladových stereotypů, přináší jeho interpretace ruských dějin pochopení historických kořenů a zdrojů mnoha aspektů současného stavu ruské společnosti a politiky.

Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity volně navazují na o pět let dříve vydanou práci o dějinách americké religiozity a volný triptych završil Martin C. Putna v roce 2018 knihou Obrazy z kulturních dějin Střední Evropy.

Vybrané kapitoly Obrazů z kulturních dějin ruské religiozity získaly v roce 2016 rozhlasovou podobu pětidílné četby v interpretaci samotného autora. Snímek natočil režisér Lubomír Koníř v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu.

Martin C. Putna (*1968) literární historik a kritik, překladatel, profesor a vysokoškolský pedagog.

Pochází z jihočeského Písku. Vystudoval klasickou filologii a rusistiku, posléze získal i teologické vzdělání.

Hlavním předmětem jeho četných vědeckých prací je literatura v souvislosti s kulturními a duchovními dějinami, a to v českém, evropském i světovém kontextu. Jako pedagog působí v současnosti na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy, v nedávné minulosti byl několik let ředitelem Knihovny Václava Havla, často spolupracuje s řadou médií včetně Českého rozhlasu.

Známá je i jeho výrazná veřejná společenská angažovanost, v roce 2013 byl silně medializován jeho konflikt s prezidentem Milošem Zemanem.

Spustit audio

Související