Markéta Pilátová: Ostrovní mangovica. Moravská povídka z brazilského prostředí

2. květen 2022

Literární tvorba novinářky, překladatelky a spisovatelky Markéty Pilátové je často spjata se zeměmi Jižní Ameriky. Povídka Ostrovní mangovica z prostředí českých a moravských exulantů v Brazílii vypráví příběh Moraváka židovského původu, který své vzpomínky a životní traumata utápí v alkoholu. Nezaskočí jej ani nucené abstinování, své milované pití si dokáže náhradním způsobem vyrobit. V podání Zdeňka Velena poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Zdeněk Velen
Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Petr Mančal
Natočeno: v roce 2016

Markéta Pilátová se narodila v Kroměříži, vystudovala romanistiku a historii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde byla pak šest let jako odborná asistentka. Dva roky pracovala jako lektorka na katedře slavistiky ve španělské Granadě. V roce 1997 poprvé odjela do Mexika na delší stáž, během níž překládala román mladé mexické spisovatelky Normy Lazo do češtiny a psala doktorát z lingvistiky.

Později procestovala jako novinářka téměř všechny latinskoamerické země. Románová prvotina Markéty Pilátové s názvem Žluté oči vedou domů čerpá z autorčina pobytu v Brazílii, kde učila česky potomky českých emigrantů. Vracela se při každé příležitosti, do některých zemí i několikrát. Dokonalá a blízká znalost prostředí inspirovala autorku k napsání řady povídek, mnohých přímo pro Vltavu. V roce 2009 vyšel pohádkový příběh pro děti Víla Vivivíla a stíny zvířat a autorčin druhý román Má nejmilejší kniha. Kubánské zkušenosti a kontakty posloužily jako inspirace při psaní třetího románu s názvem Tsunami blues.

autoři: Jiří Vondráček , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související