Markéta Pilátová: Dlužníci upíra

8. říjen 2009

V cyklu Moderní povídka uvádíme příběh české spisovatelky a překladatelky, inspirovaný jejím pobytem na Kubě, kam se dostala jako účastnice humanitární mise. Připravil Jiří Vondráček. V režii Markéty Jahodové účinkuje Martin Stránský.

Překladatelka a novinářka Markéta Pilátová se narodila v roce 1973 v Kroměříži, vystudovala romanistiku a historii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde pak šest let působila jako odborná asistentka. V Latinské Americe se poprvé ocitla v roce 1997, kdy odjela do Mexika na delší stáž, během níž překládala román mladé mexické spisovatelky Normy Lazo do češtiny a psala doktorát z lingvistiky.

Později procestovala jako novinářka a lingvistka téměř všechny latinskoamerické země. Románová prvotina Markéty Pilátové s názvem Žluté oči vedou domů čerpá z autorčina pobytu v Brazílii, kde učila česky potomky českých emigrantů. Vracela se při každé příležitosti, do některých zemí i několikrát. Po krátké přestávce, kdy pracovala jako redaktorka týdeníku Respekt (i při dlouhodobých pobytech v jižní Americe působí jako stálá spolupracovnice Respektu) přijala znovu nabídku vyučovat české krajany - tentokrát v Buenos Aires. Dokonalá a blízká znalost prostředí inspirovala autorku k napsání sedmi povídek nazvaných Kulaté rámy slov, Suprpárci, Zvuk jména, které nám dali, Nové šaty, Štěstí v popelu, Doktor Favarrolo a Svatá Leluyjá pro pořad Příběhy z konce světa z cyklu Pokračování za pět minut. Pro Český rozhlas 3 Vltava napsala i povídku Dlužníci upíra.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.