Markéta Pilátová: Brazilský prezident nákazu popírá. Obyčejným Brazilcům ale pomáhají i české návody na šití roušek

12. květen 2020

Brazílie je na boj se závažnými nemocemi zvyklá. Horečka dengue nebo virus zika jsou těmi nejběžnějšími. Jak se země poprala s novou hrozbou sužující celý svět? Je připravená i na koronavirus?

Čtěte také

Brazílie k dnešnímu dni hlásí více jak 10 000 úmrtí a 168 000 nakažených. Jak moc jsou čísla reálná? „Kvůli nedostatku testů se v Brazílii testuje málo. A v chudinských čtvrtích je nástrojů na sledování nákazy ještě méně,“ upřesňuje publicistka Markéta Pilátová.

Tamní opatření se moc neliší od postupů v Evropě. Dokonce zde probíhal stejný proces šití roušek jako u nás, říká hispanoložka. Celou Brazílií kolovala česká videa, jak si roušku ušít. Dokonce mne kontaktovala brazilská média a chtěla vědět, jak vznikl náš spontánní proces šití roušek.

Schizofrenní ovzduší

Podle Pilátové se Brazilci chovají zodpovědně. Mají ale tu smůlu, že jejich prezident Jair Bolsonaro je známý popírač nákazy. Označuje ji za rýmičku a neurózu. A nedává tak lidem dobrý příklad.

Nejvíce zasažené části Brazílie jsou oblasti São Paula a Rio de Janeira. A pak také města na severu země jako třeba Fortaleza.

Na druhé straně guvernéři jednotlivých států přijali přísná restriktivní opatření a zavedli karanténu. Brazilci teď bohužel žijí v schizofrenním stavu,“ říká v pořadu Jak to vidí... Pilátová.

Ministr zdravotnictví dosazený prezidentem by rád zavedená opatření pomalu uvolňoval. Guvernéři nejvíce zasažených států jsou ale proti a opatření by naopak rádi utužili. Oficiální stanoviska jdou tedy proti stanoviskům guvernérů.

Prezident s imagí chlapáka

Logo

Proč vlastně brazilský prezident snižuje koronavirovou pandemii slovy o chřipčičce? Bojí se, že kvůli ekonomickým propadům padne jeho vláda. Jeho volební strategie byla postavit Brazílii ekonomicky na nohy. Nyní ale vláda bude muset obyvatelům pomoct a bude se utrácet.

„A také to souvisí s jeho prezentací sportovce navenek. Virus se podle něj dá zvládnout sportem a tím, že ho budeme nazývat rýmou.

Jak to zvládají v Peru?

I v sousedním Peru jsou prý čísla o nemocných neprůhledná. Protože jde o velké země s velkým počtem obyvatel, říká opatrně spisovatelka. Největší rozdíl oproti Brazílii vidí ale v tom, že představitelé země nákazu nepopírají.

Snaží se táhnout za jeden provaz. V Brazílii naopak působí velmi negativně, že jejich vlastní prezident s nimi za jeden provaz netáhne. Neexistuje zde pocit, že společně to zvládneme.

Další témata rozhovoru: stav brazilského zdravotnictví; dostupnost zdravotní péče v Brazílii; on-line výuka jako plnohodnotný způsob vzdělávání; e-knihy jako pevná součást knižního trhu

autoři: Zita Senková , Markéta Pilátová , opa
Spustit audio

Související