Marka Míková: Varvara

17. březen 2019

Podmořský svět není tichý ani němý. Je plný příběhů. Kdo se do něj ponoří, uslyší, co si zpívají a vyprávějí jeho obyvatelé. Poslouchejte do neděle 24. března 2018.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly může najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

Na začátku rozhlasové pohádky o velrybě Varvaře byla zpráva o výzkumu, během kterého vědci měřili pravidelné putování plejtvákovců šedých. Samice, která spolu s čipem dostala jméno Varvara, uplavala na cestě Pacifikem (od východních břehů Ruska do teplých vod u pobřeží Mexika a zpět) 22 500 km. Což je nejdelší dráha, kterou kdy nějaký savec urazil.

Inspirováno skutečností

Zpráva o velrybí rekordmance inspirovala herečku, režisérku, hudebnici a spisovatelku Marku Míkovou k napsání půvabné dětské knížky a později i rozhlasové pohádky. Varvařin příběh začíná narozením v teplých vodách u pobřeží Kalifornie, kde se pod laskavou ochranou mámy seznamuje s podmořským světem.

Brzy přijde na to, že život dovede být i krutý. Musí se naučit postarat se sama o sebe, ale stane se i citlivější k těm, kteří se ocitnou v nouzi. Když to nejmíň čeká, potká nakonec velkou lásku, a tak na své cestě za štěstím přece jen dopluje do cíle.

Účinkují: Tereza Dočkalová, Dušan Sitek, Barbora Munzarová, Taťjana Medvecká, Lukáš Hlavica, Magdaléna Borová, Veronika Lazorčáková, Šárka Vaculíková, Marek Lambora, Johanna Tesařová, Matěj Viták, Vojtěch Vondráček, Pavol Smolárik, Petr Stach, Barbora Sadílková, Meda Folprechtová, Valentina Bonnet, Klára Sedláčková-Oltová, Zdeněk Velen a další
Napsala: Marka Míková
Hudba: Džian Baban
Dramaturgie: Renata Venclová
Režie: Apolena Novotná
Premiéra: 17. 3. 2019

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.