Mariusz Szczygieł získal nejprestižnější polskou literární cenu za knihu Není

8. říjen 2019

„Musím naposledy spatřit to nádherné město, kde ses, synu, tolik napracoval,“ říká Jerzy Szczygieł svému synovi Mariuszovi v knize Není. Právě za poslední knihu, která vyšla také česky, získal autor prestižní literární cenu. Den před udělením ceny Nike jsme ve Víkendové příloze vysílali rozhovor Jiřího Kamena s Mariuszem Szczygiełem. Poslechněte si kompletní záznam.

Ta úvodní věta naznačuje vztah významného polského literáta a publicisty k Čechám, Čechům a především k české kultuře.

Mariusz Szczygiel, Není

Spisovatel a novinář Mariusz Szczygieł vystudoval žurnalistiku na Varšavské univerzitě. Byl dlouholetým reportérem listu Gazeta Wyborcza, kam dodnes píše. Je členem polského Institutu reportáže, v jehož nakladatelství vychází dokumentární literatura a také česká beletrie. Mariusze Szczygieła čeští čtenáři ostatně dobře znají především díky knize Gottland, která byla přeložena do dvaceti jazyků a stala se světovým bestselerem. Česky vyšla celá řada jeho dalších knih, které v překladu Heleny Stachové, vydávají nakladatelství DOKOŘÁN a MÁJ.

Texty jsou často překvapivě komponované

Szczygieł je nejen mistrem literární reportáže, žánru, který zaujímá v polské literatuře významné místo, ale i skvělým vypravěčem. Reportáž nazvanou Roztomilý a poslušný z knihy Není nejprve Mariusz Szczygieł vydal v novinové příloze. Druhý den tehdejší polský premiér Donald Tusk prohlásil, že po jejím přečtení celou noc nespal.

Mariusz Szczygiel a Jiří Kamen

Leitmotivem Szczygiełova nového souboru literárních reportáží nazvaného Není je prázdnota, mizení, loučení a smrt. V knize nechybí česká témata: příběhy básnířky Violy Fischerové nebo majitelky slavné pražské Müllerovy vily.

Není je obdivováno a oceňováno

O knize Není se v Polsku psalo v superlativech, jako o nejlepší autorově knize, takže nebylo asi velkým překvapením, že získala v neděli 6. října nejvýznamnější polskou literární cenu Nike. O ceně hlasuje odborná porota i čtenáři, o to víc je získání této ceny prestižní událostí. Mezi sedm finalistů se dostal také Aleksander Kaczorowski s biografií Oty Pavla. Kaczorowski se věnuje především životu a dílu Bohumila Hrabala.

Na začátku prosince se ke Szczygiełovi vrátíme v pořadu komponovaném z ukázek jeho literárních reportáží.

Spustit audio