Marie Říhová: Femme fatale

29. srpen 2013
Hra pro tento večer

Každá doba má své idoly, ve třicátých letech minulého století k nim patřila i černošská tanečnice a zpěvačka Josefina Bakerová. O pestrém životě této fascinující ženy napsala Marie Říhová dvoudílnou hru Femme fatale.

Svým tanečním uměním, v němž se snoubily africké kořeny s erotickou rafinovaností okouzlila publikum na Brodwayi i v Paříži. V pozdějších letech se angažovala i společensky, prokázala velký díl odvahy, když v letech německé okupace spolupracovala s francouzským podzemním hnutím odporu. Až do konce života se angažovala v hnutí proti rasové diskriminaci a adoptovala dvanáct dětí.


Osoby a obsazení: Josefina-vypravěčka (Alena Vránová), Josefina (Miroslava Hozová), Russel (Radim Vašinka), Margaret, 1. dívka (Věra Hučínová), Henry (Gustav Bubník), Daven (Antonín Hardt), Derval (Jaroslav Konečný), Marcel (Aleš Procházka), Abatino (Jiří Bartoška), Varna (Jiří Klem), Nissoti (Boris Rösner), Jean (Marcel Vašinka), Chlapec (Jakub Zdeněk), Matka (Blanka Bohdanová), Přítelkyně (Zlata Adamovská), 2. dívka, Josefina (Miroslava Pleštilová), Garderobiérka (Růžena Preisslerová), May, Josefina dítě (Barbora Drofová), Primabalerína (Klára Jirsáková), Stařena (Jindra Kvardová) a další.

Autorka: Marie ŘíhováRežie: Karel WeinlichDramaturgie: Jana WeberováHudba: Vladimír Truc.

Natočeno v roce 1991.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.