Maria Pomianowska & Kinior: Dwugłowy Smok

4. březen 2015

U renesanční osobnosti polské scény Marie Pomianowske, se horečnatý zápal pro hudbu šťastně protnul s badatelstvím, praxí pedagoga a organizačním zápalem. Na novém albu Dwugłowy Smok, tedy Dvouhlavý drak, natočeném s elektroproducentem a jazzovým saxofonistou Włodzimierem „Kinior“ Kiniorskim, uplatnila Maria celou šíři svých zájmů.

Maria Pomianowska je držitelkou polského Stříbrného kříže za umělecké zásluhy, ale také doktorkou umění, profesorkou hudební akademie v Krakowě a ředitelkou významného varšavského festivalu world music Cross Culture. Za hudbou cestovala po Asii, Severní Africe a několik let žila v Japonsku. Neustále vyhledává nejrůznější multikulturní spolupráce, ať už sólově nebo v řadách respektované skupiny Zespół Polski orientované na polskou tradiční hudbu.

Na novém albu Dwugłowy Smok vedle svého neobyčejného hlasu uplatnila Maria především hráčské umění na dva druhy starobylých polských houslí: suka biłgorajska a fidel płocka. Oba středověké nástroje už fyzicky neexistovaly, natož pamětníci znalí způsobu hry a ladění. Suka a fidel byly nedávno znovu vyrobeny podle starých obrazů a archeologického torza. Jejich zvuk Maria oživila na základě zkušeností získaných studiem asijských hudebních kultur, pobytu na japonském císařském dvoře a spoluprací s violoncellistou Yo Yo Ma. Dnes na krakowské akademii vede oddělení výuky na oba druhy houslí a pořádá hráčské workshopy.

03329329.jpeg

Album Dwugłowy Smok vzniklo během jednoho dne a z převážné většiny se jedná o improvizaci, nebývalou interakci mezi akustickými nástroji, elektronikou a jazzovým saxofonem. S ohledem na proslulý široký hudební záběr Marie Pomianowske postrádá ucelený kulturní podtext: přelévají se na něm odkazy polské tradiční hudby, inspirace z Hedvábné stezky, středověké Itálie nebo také momentální rozpoložení Marie a jejího spoluhráče Włodzimiera Kiniorskiho. Také on patří k osobnostem polské hudební scény: vedle world music se věnuje skládání pro film a divadlo a zahrál si po boku polských jazzových velikánů Urszuly Dudziak, Michala Urbaniaka nebo Tomasze Stanko.

Spustit audio