Margaret Atwoodová: Hledání smrkovníku pýřitého. Jana Stryková čte povídku oceňované kanadské autorky

20. říjen 2021

Margaret Atwoodová je autorkou mnoha románů, píše však i poezii, povídky, eseje a literární studie. Bez pochyb jde o jednu z nejlepších současných kanadských spisovatelek, oceněnou mnoha významnými cenami v oblasti literatury. Ve vltavské Dopolední četbě uvádíme její povídku Hledání smrkovníku pýřitého. Účinkuje Jana Stryková. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jana Stryková
Připravila: Jiřina Tejkalová
Překlad: Martina Kotrbová
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v roce 2015

Margaret Atwoodová se narodila roku 1939 v Ottawě, ale záhy se s rodiči (otec byl entomolog) přestěhovala na venkov. Zde pronikala do tajemství přírody a podnikala i první literární pokusy, přičemž v pozdějším autobiografickém eseji tyto dvě činnosti vnímá jako spojité nádoby.

Píše: „...celé dni jsme trávili převracením kamenů, abychom se dozvěděli, co pod sebou ukrývají. A tak jsme postupně nacházeli červy, stonožky, pavouky, brouky, mraveniště, ještěrky, hady, myši, čolky a mloky. Někdy jsme se jen tak podívali, pořádně si to prohlédli a pak kámen vrátili na své místo. Jindy jsme do těch zvířátek šťouchali klacíkem a byli napnuti, co se stane. Dnes se mě lidé často ptají, jaký je rozdíl mezi psaním poezie a prózy. Ten rozdíl je přesně toto: u lyrické básně se podíváte, zamyslíte, a pak kámen vrátíte na své místo. U románu do toho šťouráte a čekáte, co se stane.“

V povídce Hledání smrkovníku pýřitého se ve vzpomínce vrací k postavě svého otce. Margaret Attwoodová se angažuje i mimo literaturu, je aktivní v ekologických organizacích a v Amnesty International. V roce 2019 byla oceněna prestižní Man Booker Prize. 

autor: Jiřina Tejkalová
Spustit audio

Související