Marek Šindelka: Mapa Anny. Slovem po krajině tvého těla

17. říjen 2022

V povídkách Marka Šindelky ze souboru Mapa Anny nahlížíme do vztahů, které byly kdysi krásné, ale už nejsou, anebo se nedařily od počátku, ale aktéři o tom neměli ani tušení. Jeden ze silných textů čtou Jaroslav Plesl a Kateřina Dostalová. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. 

Účinkují: Jaroslav Plesl, Kateřina Dostalová
Připravil: Jan Sulovský
Režie: Tomáš Soldán
Natočeno: v olomouckém studiu Českého rozhlasu v roce 2015
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Marek Šindelka (1984) studoval kulturologii na Filozofické fakultě UK v Praze. Za básnickou prvotinu Strychnin a jiné básně mu byla udělena Cena Jiřího Ortena. V roce 2008 mu vyšla próza s názvem Chyba, v roce 2012 získal cenu Magnesia litera za soubor povídek Zůstaňte s námi. „Povídky opakují jediné, přesněji dvojjediné téma samoty a krize komunikace. Tyto náměty se ovšem napříč knihou vzájemně doplňují, variují nebo kontrastně zrcadlí a texty navíc uchvacují i způsobem vyprávění i prací s jazykem,“ psalo se o textech v recenzích.

Čtěte také

Tématem Šindelkova pozorování v další knize Mapa Anny jsou opět vztahy: nebezpečné, zničené, vyhořelé, vyčpělé. „Stejně jako každá mapa je i Mapa Anny nepřesná: nikdy nedokáže zachytit realitu celou, vždycky pracuje s určitým zjednodušením, s určitým měřítkem. Je nedokonalá jako lidská paměť, která nám náš život vypráví znovu a znovu a stejně pokaždé jinak. Skutečnost má nekonečný počet střepů, které se skládají do nových a nových obrazců v tom šíleném krasohledu našich krátkých životů,“ řekl autor v rozhovoru pro Kosmas.cz.

Rozhlasově uváděná titulní povídka Mapa Anny je intimní a přímočará, smyslná i smyslová. Zachycuje až s anatomickou přesností procesy spjaté s fyzickým a psychickým dozráváním člověka, v tomto případě mladé dívky. Za příběhem a před jeho pokračováním stojí jeden velký otazník: Je cesta, kterou se vydáváme, ta správná?!

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související