Manželé bydlí v domě ze slámy. Přežili v něm i zimu

29. březen 2017
Koktejl

Umíte si představit, že byste bydleli v domě ze slámy? Pro manžele Hromkovy ze Bzí na Železnobrodsku je to realita. A příjemná. Jako obyvatelé slaměného domu mají za sebou první zimu. Nejen že ji přežili, ale užili si ji, v útulném, plně zařízeném domečku ze slámy. Nechte se pozvat na návštěvu slaměného domu – jak se v něm bydlí, se můžete podívat na videu.

Od standardního domu je na první pohled k nerozeznání. „Sláma tady v některých místech ještě vyčuhuje, vápenná omítka je vlnitá, protože slámu nelze vytvarovat do roviny,“ vysvětluje Dana Hromková. Na rozdíl od běžných obydlí je tento dům postavený s respektem k životnímu prostředí a je plně recyklovatelný. To, že je ze 350 balíků slámy, nijak nesnižuje kvalitu bydlení, tvrdí spokojení manželé.

Tomáš Hromek, spokojený obyvatel slaměného domu

Balíky slámy byly vedle na poli, tak jsme se rozhodli, že je odkoupíme a začneme s nimi tvořit. Tomáš Hromek

Domy ze slámy, přírodní stavitelství postupně přestávají být senzací, experimentem a stávají se zcela normální „alternativou“ obvyklého bydlení. To ilustruje i příběh manželů Hromkových, kteří jsou původně z Liberce. Jak se měnily jejich životní hodnoty a potřeby, měnil se i jejich styl bydlení. Z luxusního městského mezonetového bytu velké výměry se přesouvali do menšího přírodě bližšího bydlení. Tuto zimu už si vychutnali v obydlí ze slámy ve Bzí.

K životu v nevšedním obydlí museli manželé postupně „dospět“. „Moje maminka, když jsme jí sdělili, že bychom rádi postavili přírodní stavbu, tak si představila naskládáno osm balíků slámy a na tom nějakou střešní krytinu a málem omdlela,“ vzpomíná Dana Hromková a pokračuje: „Když jsem ji sem po dvou letech vzala, tak byla velmi nadšená a řekla, že je to naše nejkrásnější bydlení.“

Dana Hromková ukazuje na vyčuhující slámu. Té ostatně na domu už moc není

Z 80 metrů čtverečních na 45

„Inspirovali jsme se našimi kamarády, kteří už před deseti lety postavili něco podobného. Balíky slámy byly vedle na poli, tak jsme se rozhodli, že je odkoupíme a začneme s nimi tvořit,“ popisuje Tomáš Hromek, který slaměný dům postavil společnými silami s Klubem Prosperity a tvořivosti z.s. z Železného Brodu.

Domek je přes malou výměru a užitou přírodní stavební technologii překvapivě útulný a komfortní, má podobu bungalovu a nabízí prostor o výměře necelých 45 metrů čtverečních. „Postupně jsme redukovali na osmdesát, šedesát a teď jsme se dostali na nějakých pětačtyřicet metrů čtverečních a zjistili jsme, že člověk toho k šťastnému životu potřebuje docela málo,“
uzavírá skromně Tomáš Hromek.

Spokojení obyvatelé slaměného domu
autoři: David Hamr , Jaroslava Mannová
Spustit audio