Manažer spálil všechny mosty do podnikatelského světa a stal se farářem na Hluboké

9. březen 2019

Tomas Van Zavrel je hlubocký katolický farář. Jeho cesta k víře ale byla hodně klikatá. Rodiče s ním emigrovali v roce 1968 do Holandska, vystudoval tam práva a po sametové revoluci se vrátil do Československa jako expert holandské realitní kanceláře.

Po čase však cítil, že není spokojený. „Bylo to v období, kdy jsem hledal smysl života a založil jsem Asociaci pro rozvoj trhu nemovitostí, ve které se sdružovali developeři, makléři, poradci a architekti,“ popisuje počátky svého životního obratu Tomas van Zavrel.

„Byl to takový idealistický počin, kdy jsem se snažil spojit lidi, kteří si buď konkurovali, nebo si sloužili, a ve sdružení najednou byli na stejné úrovni,“ hlásí se k idealismu muž, který i jako manažer chodil každou neděli do kostela.

Hlavní je mít upřímnou víru, krasořečnění není důležité, říká o své práci farář

Farář Václav Habart

O Vánocích si možná cestu do kostela najdou i ti, kteří tam běžně nechodí. A tak se mohou potkat s farářem monsignorem Václavem Habartem, který působí v kostele svatého Jana Nepomuckého v Českých Budějovicích a také boršovském kostelíku.

Zdůrazňuje však, že tenkrát ho ještě nenapadlo hledat právě v kostele hlubší smysl života. Naopak se pouštěl do různých aktivit, vyučoval na Vysoké škole ekonomické, aby nakonec vždy „skončil u sebe.“

Zlomový okamžik přišel po pěti letech hledání. Tehdy odjel Tomas van Zavrel na týdenní pobyt do kláštera v Nových Hradech. „Asi po pěti dnech jsem věděl, že mám spálit všechny mosty do podnikatelského světa, a tím jsem se začal cítit šťastný,“ vysvětluje.

„Zároveň jsem pochopil, že se mám dát na duchovní dráhu, o které jsem ovšem neměl žádnou představu, protože jsem do té doby nijak duchovně nežil,“ usmívá se dnes dvaapadesátiletý duchovní katolické církve, který svůj životní příběh vypráví v pořadu Jihočeši.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.