Máme společnou touhu – sjet svět! Poláková a Trčálková jezdily na kole po čtyřech kontinentech

3. červen 2020

Dvojice cyklocestovatelek ze severu Čech projela sever Evropy, kus Ruska, australskou poušť i nejjižnější část Jižní Ameriky.

Kateřina Poláková a Pavla Trčálková vyrazily v roce 2017 na velkou cyklocestu. Trvala nakonec 825 dní a vedla ze Stráže nad Nisou přes severní Evropu, Rusko a Austrálii až na Nový Zéland. Z jihovýchodní Asie se pak vrátily do Evropy a z Řecka dojely po víc než dvou letech domů. „Na začátku se plán vyrazit na velkou cestu týkal víc lidí, ale Káťa nakonec byla jediná, kdo do toho se mnou opravdu šel. Nejdřív jsme to plánovaly na rok, pak na dva a pak se to ještě trochu protáhlo,“ říká Pavla Trčálková v rozhovoru pro cestovatelský magazín Radia Wave.

Nádherné Norsko a přivykání na Rusko

Při cestě evropským severem si odskočily na Island, ale zamilovaly si hlavně Norsko, a to hlavně kvůli volnému kempování v nádherné přírodě. Dojem nezkalilo ani to, že Kateřina měla nehodu, po které cyklocestovatelky musely navštívit nemocnici.

Přejezd do Ruska byl pro ně náročný. „Už po 15 kilometrech jsme si musely dát pauzu, abychom se psychicky zotavily,“ popisují, jak si k Rusku musely zpočátku hledat cestu. „Byly jsme trochu vystresované předem, lidé v Česku nás zbytečně strašili. A ta změna na hranici Finska a Ruska,“ přiznává Pavla Trčálková s tím, že po několika dnech zjistily, že se není čeho bát, a místní lidé k nim byli velmi přívětiví.

„Sjet svět!“ Kateřina Poláková a Pavla Trčálková jezdily na kole po čtyřech kontinentech

Peklo australské pouště

Největší zkouškou pro ně ale byla Austrálie. „Už přes 30 dní jedeme tou pustou krajinou a musíme říct, že je to vážně očistec, už nám z toho začíná pomalu a jistě hrabat,“ psaly na svém Facebooku. V australském Outbacku zažily, že teploty na slunci vystoupaly na 66 stupňů Celsia. „Stále jsme v poušti, uprostřed ničeho. Teploty gradují, lidé se na nás dívají jako na blázny,“ komentovaly to. Pavla Trčálková ale dodává, že nakonec ani 500kilometrové pouštní zajížďky k Uluru v těchto podmínkách nelitují. Ale znovu už by to zažít nemusely.

„Sjet svět!“ Kateřina Poláková a Pavla Trčálková jezdily na kole po čtyřech kontinentech

Znovu v sedlech

Nový Zéland byl pro dvojici Sjet svět velkou zastávkou, protože tam Pavla a Katka nejen cestovaly, ale také pracovaly. Na ostrovech zůstaly 11 měsíců. Za jedinou zemi, kam by se už – jako cyklocestovatelky – nemusely vracet, označují Indonésii a v cestovatelském a outdoorovém magazínu Casablanca přibližují i svůj návrat do Evropy v druhé polovině roku 2019.

Hned v lednu 2020 ale následovala Jižní Amerika s cílem projet ji od jihu směrem na sever. Tuto cestu ale musely přerušit kvůli koronavirové pandemii. „Až to bude možné, vrátíme se a cestu dokončíme,“ slibuje si Pavla Trčálková.

Poslechněte si celé vyprávění odvážné cestovatelské dvojice v záznamu pořadu Casablanca. A podívejte se na blog obou cyklocestovatelek na sjetsvet.cz.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.