Malý průvodce staronovým divadlem

30. prosinec 2002

V sobotu 14. prosince se na Smíchově pro diváky poprvé otevřely dveře Švandova divadla. Pražský divadelní svět se rozšířil o novou scénu, která za sebou má paradoxně jednu z nejstarších divadelních historií.

V blízkosti Kinského sadů se hraje už od konce 19.století. Významný divadelní ředitel, režisér a podnikatel, Pavel Švanda ze Semčic, zde roku 1881 otevřel divadlo nesoucí jeho jméno. Mělo jít o scénu, která bude na levém břehu Vltavy protiváhou i konkurencí pravobřežního Národního divadla. O tom, že se po jistou dobu Švandovy ambice naplňovaly, může svědčit fakt, že řada předních herců zlaté kapličky na Smíchově začínala. Pro příklad jmenujme alespoň Eduarda Vojana či Hanu Kubešovou, později provdanou Kvapilovou.

Švandovo divadlo - vizualizovaný pohled na vstup do studia

Název i podoba divadla se proměňovaly s dobou. Švandovo divadlo vystřídalo Intimní, to po roce 1945 zase divadlo Realistické, později věnované ministru kultury Zdeňku Nejedlému. Na počátku devadesátých let prošla budova zásadní rekonstrukcí a od roku 1992 nesla název Labyrint, umělecké centrum na levém břehu vltavském. Tehdy zahájila činnost i druhá, malá scéna Studia. Během několika let však divadlo začalo stagnovat, až došlo k úplnému zastavení činnosti, rozpuštění souboru a uzavření budovy. Konkurz na obsazení divadla vyhráli Michal Lang a Daniel Hrbek, známý tandem režisérů divadelního sdružení CD 94. Kolem nich vznikl stálý 16-ti členný činoherní soubor, který tvoří nejen herci bývalého CD 94, ale i Činoherního klubu a několika dalších divadel. Budova znovu prošla náročnou rekonstrukcí, a to podle architektonického návrhu Davida Vávry.

"Zamiřte k nám!", to byl slogan, kterým propagace po několik týdnů lákala návštěvníky do hlediště Švandova divadla. Pokud této rady uposlechnete, čeká vás pestrá směsice divadelních, hudebních i výtvarných projektů. Kromě obnovených premiér starších inscenací CD 94, jež možná znáte z původního sídla divadelního sdružení v Celetné, se dočkáte i několika her, dosud v Čechách neuvedených. Tou první je výpravná podívaná z časů Velké francouzské revoluce letos třiatřicetiletého maďarského dramatika Kornéla Hamvaie Čas katů. Chaosem revoluce a teroru roku 1794 diváka provádí mladý mistr popravčí Jean-Pierre Roche.

Na konci sezóny se na repertoáru objeví i inscenace, původně uváděná v rámci Letních shakespearovských slavností na Pražském purkrabství, Jak se vám líbí. Režisérské duo Hrbek - Lang podpoří svou účastí na jedné inscenaci (název zatím nebyl publikován) ředitel a umělecký šéf ostravského divadla Petra Bezruče Janusz Klimsza. V souboru se budou pravidelně objevovat i hostující herci Nina Divíšková, Michal Dlouhý, Petra Špalková, Karel Pospíšil a další, spolupráci divadlu přislíbili též Věra Galantíková a Richard Krajčo.

Švandovo divadlo se též stane útočištěm celých divadelních souborů. Vytopené Divadlo v Dlouhé hraje od října ve čtyřech různých budovách. Během ledna do Studia přesune pásmo šansonů a minidramat Kabaret Vian-Cami a inscenaci Don Juan a Faust, jež původně vznikla pro divadlo Labyrint. Stálé místo ve Švandově divadle najdou Buchty a loutky či přehlídka profesionálních divadel České divadlo 2002/03, jež po celou sezónu představuje Pražanům práci regionálních souborů. Z dalších hostů jmenujme alespoň Divadlo Na tahu a Bilbo compagnie či francouzskou herečku Annie Girardot, která vystoupí již na počátku roku v inscenaci Madame Marguerite.

Ke kompletnímu výčtu všech akcí staronového divadla zbývá informovat o úterních koncertech (např. Psí vojáci - 14.ledna, Ida Kelarová - 21.ledna, Iva Bittová ad.), výstavách ve foyer divadla a časopisu Druhý břeh, jehož první číslo už je na světě a najdete v něm i text uváděné hry Čas katů.

autor: Jana Dlouhá
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.