Malija: Nechte se překvapit stylovou šíří nového alba Instinct

25. srpen 2017

Malija není pseudonym nové tváře asijské popové scény, ale název britsko–dánského jazzového tria. Tvoří ho křestní jména jeho členů – zakladatele a saxofonisty Marka Lockhearta, kontrabasisty Jaspera Høibyho a pianisty Liama Noblea.

Komorní jazzové trio Malija, osobité zejména absencí veškerých bicích nástrojů, vzniklo v roce 2014. O pár měsíců později už natáčelo svůj debut The Day I Had Everything. Oproti němu se na letošní nahrávce autorsky podíleli všichni tři hudebníci, každý s letitými skladatelskými zkušenostmi ze svých vlastních projektů.

Jjich nové album Instinct vychází 22. září u progresivního britského labelu Edition Records. Charakter alba je hned od začátku velmi eklektický a každá další skladba posluchače přesouvá do zcela jiného žánru. Kromě nejrůznějších podob současného jazzu zaslechneme vlivy brazilské hudby, amerického bluegrassu, klasické hudby nebo třeba tanga.

Kontrabasista Jasper Høiby popsal stylovou šíři výstižně: „Naše tvorba je zvláštní, jednoduchá, komplikovaná, svobodná a uvolněná, semknutá a precizní, dobře plyne, je ošklivá, krásná a procítěná. Záleží, jak se zrovna cítíte.“

Hudbu bez výrazného rytmického doprovodu bicích nástrojů neslýcháme v jazzu tak často. Od hráčů totiž vyžaduje jiný přístup ke hře – aktivnější, preciznější a ještě více reagující na to, co v daný moment hrají ostatní. Tvorbu rytmického pulzu nelze jednoduše nechat na bubeníkovi a k tomu už jsou potřeba větší zkušenosti. Mark Lockheart, Jasper Høiby a Liam Noble je ovšem mají a s okleštěným formátem se popasovali více než dobře.

autor: Jan Mazura
Spustit audio