Malé poblíž velkého

15. leden 2004

Možná to ani nevíte, ale v Praze se již brzy otevře další divadlo. Bude se jmenovat "Malé Vinohradské divadlo" a zakládají ho absolventi VOŠH pod vedením Václava Martince. Toto nové divadlo je zatím sice jen prázdným prostorem, ale v Bijásku (bývalém kině Kotva) můžete již nyní vidět dvě inscenace, které budou tvořit základ jejich repertoáru.

První z inscenací jsou Becketovy Šťastné dny, v nichž hlavní roli Winnie hraje Antonie Hegerlíková a roli Willieho Petr Pochop. Věkový nepoměr je vyřešen tím, že Willie je stále v zákrytu a koukají z něho jen ruce či nohy a celý se objeví pouze jako vzpomínka na mládí. K tomu zbylý soubor rozmlouvá s Winnie jako antický chór či burianovský Voiceband, z něhož se tu a tam vymaní nějaká ta vzpomínka. Celé představení má i díky tomuto chóru silnou atmosféru, v níž se mísí naděje na další a další šťastné dny se smutkem z blížící se smrti.

Z inscenace Ideální manžel

Druhým představením je komedie Oscara Wildea Ideální manžel. I zde je, byť v daleko menší míře, užita sborová rytmizovaná recitace, která jen ozvláštňuje jinak běžnou a dobře zahranou komedii. Všichni herci jsou neustále na scéně a splývají s chórem, či z něj vystupují dle potřeb scénáře. Již v předehře, dá-li se tak nazvat korzování postav v předsálí, vítání diváků a vespolné koketování jako na večírcích, je vidět, že herce baví tato hra na anglickou aristokracii a anglický suchý humor, a to je cítit i z celého představení.

Bude-li soubor v tomto duchu, nadšení a elánu pokračovat, bude mít Praha vbrzku další výtečné divadlo s herci schopnými hrát kolektivně.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.