Malá Miss Sunshine: rodinná lekce pro pokročilé

14. listopad 2006

Ten film je nenápadný stejně jako jedna z jeho hrdinek, sedmiletá Olive toužící po titulu dětské miss. Hvězdná jména nenajdete mezi tvůrci (Jonathan Dayton a Valerie Faris dosud točili videoklipy, byť pro známé kapely), ani mezi herci, a přesto se snímek stal hitem festivalu Sundance. Jestli si k němu v nablýskané produkci multikin najdete cestu, s největší pravděpodobností nebudete litovat. Podívejte se uvnitř na TRAILER!

Malá Olive je součástí rodiny Hooverových, kde každý má něco. Starší bratr obdivuje Nietzscheho a už devět měsíců nepromluvil. Strýc, vysokoškolský profesor a odborník na Prousta, má za sebou pokus o sebevraždu. Neúspěšný otec terorizuje rodinu jakousi instantní teorií o úspěchu, dědečka vyloučili z domova seniorů, protože šňupal heroin, a celé pohromadě se to snaží udržet energická matka. Když Olive nečekaně postoupí v soutěži o dětskou miss ze druhého na první místo (původní královna krásy měla nějaký problém s prášky na hubnutí), je potřeba ji dopravit do Kalifornie, aby se mohla zúčastnit mezinárodního kola. A protože téměř nikdo z rodiny nemůže zůstat sám doma (někdo je moc starý, někdo moc mladý a někdo by si mohl ublížit), naskáče tahle normální americká rodinka do staré dodávky a na cestu se vydají společně.

Civilně nasnímaná a zahraná komedie je něco mezi rodinnou terapií a klasickou road-movie. Je půvabné pozorovat měnící se nálady uvnitř dodávky nebo zastávky v motorestech, kde si každý objednává jídlo podle svého naturelu. Zdánlivě nesourodá rodina prokazuje překvapivou míru soudržnosti ve chvílích, kdy je to třeba - ať už se jedná o šíbování s mrtvolou, naskakování do rozjeté dodávky nebo závěrečné grandiózní taneční číslo. A jak už to u rodin na cestách bývá, každý něco cestou ztratí, aby všichni dohromady několikanásobně víc získali.

Malá Miss Sunshine

Všem těm trochu rozklíženým hrdinům se nedá než držet palce a obdivovat je - strýček Frank dokáže s citem malé Olive sdělit, že kluci nemusí chodit vždycky jen s holkama a bratr s otcem se jí snaží pomoci dosáhnout jejího snu, ačkoliv zrovna oba přišli o ten svůj. Dědeček právě včas vtiskl do tanečního vystoupení vnučky část své osobnosti a bez matky by se celý tenhle cirkus nejspíš vůbec nedal do pohybu.

Malá Miss Sunshine

Ano, chvílemi je to trochu předvídatelné, občas banální a někdy moc americké, ale nic z toho mi ani trochu nevadí, protože je to úžasně vtipné, okouzlující a scény z dětské soutěže krásy navíc dávají "tomu americkému" dobře mířenou ránu na solar.

Malá Miss Sunshine je malý velký film. Nízkorozpočtový, s nijak zvlášť objevným příběhem o rodinných hodnotách a sdělením, které všichni více či méně teoreticky známe. Ale má drive, vtip a na konci něco nevýslovně úlevného a nadějného zároveň. Ona úleva spočívá ve zjištění, že i ti největší magoři vypadají v určitých situacích normálně. A naděje tkví v šancích které mají Hooverovi tváří v tvář realitě robotických holčiček.

Malá Miss Sunshine

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Malá Miss Sunshine (Little Miss Sunshine), komedie, USA, 2006

Režie: Jonathan Dayton, Valerie Faris, scénář: Michael Arndt, kamera: Tim Suhrstedt

Hrají: Greg Kinnera, Toni Collette, Abigail Breslin, Alan Arkin, Steve Carell, Paul Dano

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio