Maison Badin. Unikátní modernistický dům je společným dílem architekta Paula Nelsona a malíře Fernanda Légera

15. prosinec 2021

Architekt Paul Nelson se narodil v roce 1895 v americkém Chicagu, vystudoval univerzitu v Princetonu a na konci první světové války se přidal k americké armádě, která se podílela na osvobození Francie. Nakonec se v roce 1920 natrvalo usadil v Paříži, kde se zapojil do dynamického uměleckého života nastupující avantgardy. 

Přátelil se s Ernstem Hemingwayem, Alexanderem Calderem, Joanem Miró, Pablem Picassem, Albertem Giacomettim nebo Fernandem Légerem. S tímto slavným malířem také navázal těsnou spolupráci, když společně realizovali hned několik architektonických projektů. Ty vznikaly především až po druhé světové válce.

Maison Badin ve Francii, architekt Paul Nelson a malíř Fernand Léger

Ještě před tím se však Nelson uvedl svými avantgardními projekty a vizemi. Již v roce 1936 navrhl tzv. Zavěšený dům, jehož konstrukce byla založena na experimentálním ocelovém rámu. Svůj projekt dekoroval miniaturními modely výtvarných děl svých uměleckých přátel. I přesto, že se jeho záměr nikdy realizoval, Nelson byl pionýrem myšlenek syntézy všech uměleckých disciplín, které se v jeho vizích spojovaly a společně vytvářely komplexní totální umělecké dílo.

Druhou světovou válku prožil Nelson v USA, aby se po jejím konci opět vrátil do Francie, kde se stal důležitou osobností ve vzájemných kulturních vztazích obou zemí. V této době také realizoval několik inovativních nemocničních zařízeních, do kterých Fernand Léger navrhoval své abstraktní fresky či mozaiky. Dům Badin z roku 1954 je také společným dílem obou přátel, v němž uvedli své myšlenky syntézy umění v menším měřítku privátního domu.

Maison Badin ve Francii, architekt Paul Nelson a malíř Fernand Léger

Moderní vila byl postavena ve městečku Sceaux nedaleko Paříže. Zastřešuje ji valená betonová klenba, kterou podpírají boční kamenné zdi. Nejzajímavějším prvkem exteriéru je rytmicky členěná uliční fasáda. Tu osadil rozměrným oknem, členěným na malé čtverce, které malíř Fernand Léger opatřil barevnými sklíčky a vytvořil tak jemný polychromovaný efekt. Podobné prvky najdeme i v interiéru. Jedná se například o prostorovou přepážku z vlnitého sklolaminátu či elegantní betonové schodiště a cihlový krb umístěný v dvouúrovňovém obývacím pokoji. Dům patří mezi několik málo realizovaných návrhů Paula Nelsona, jehož většina projektů zůstala bohužel jen na papíře.

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související