Magda Szabóová: Dvorní chirurg. Příběh z mládí Georga Friedricha Händela

3. říjen 2021

Píše se rok 1694, budoucímu skladateli Georgu Friedrichovi Händelovi je pouhých 9 let a velmi trpí otcovým citovým chladem i nepochopením. Právě dětství a mládí jednoho z nejvýznamnějších hudebních tvůrců baroka je motivem hry Dvorní chirurg maďarské spisovatelky Magdy Szabóové. Obnovenou premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Osoby a obsazení: Georg Händel, dvorní chirurg (Rudolf Walter), Dorotea, jeho žena (Dagmar Pistorová), Georg, jejich syn (Růžena Michalová), Kateřina, služka v chirurgově domě (Jarmila Kurandová), mistr Matouš, kantor (Rudolf Chromek), Krieger, dvorní dirigent (Stanislav Hejný), Vévoda z Weissenfelsu (Štěpán Zemánek), Vévodkyně (Vilma Nováčková), Martin, mistr řemenářský (Karel Kabíček), Občan (Leopold Franc), Postilion (Mojmír Heger), Štolba (Miloš Chmelař), dále účinkují Jaromír Pásek, Adolf Slezák, Bedřich Vaněk, Antonín Benda, Antonín Celerin, Karel Kalaš, Lydia Váněová, Jiřina Horáčková, Pavla Horáčková a Dagmar Hochmannová
Dramaturgie: Jaromír Ptáček
Překlad: Magda Reinerová
Režie: Bohdan Denk
Natočeno: v brněnském studiu Československého rozhlasu v roce 1964

Georg Friedrich Händel je dnes považován za jednoho z nejvýznamnějších hudebních tvůrců baroka, jeho rozsáhlé dílo čítá na čtyřicet oper, více než třicet oratorií, stovky instrumentálních skladeb. Od mládí vykazoval mimořádné nadání, přesto jeho cesta k hudebnímu vzdělání a kariéře skladatele nebyla přímočará. Jeho otec Georg Händel byl osobním lékařem a dvorním chirurgem na dvoře saského vévody a na rozdíl od chlapcovy matky neměl pro synovy hudební zájmy pochopení. Přál si, aby se Georg Friedrich stal lékařem nebo právníkem a toto rozhodnutí prosazoval navzdory přímluvám rodinných přátel.

Čtěte také

Vztahu otce a syna Händelových a napjatým poměrům panujícím v domácnosti dvorního chirurga se v rozhlasové hře věnuje maďarská spisovatelka Magda Szabóová. Odehrává se v roce 1694, kdy je budoucímu skladateli pouhých 9 let a velmi trpí otcovým citovým chladem i nepochopením. Georg Händel starší, kterému se syn narodil, když mu bylo 63 let, je i doma především svrchovanou autoritou než manželem a rodičem. Svou tvrdostí a neústupností je na nejlepší cestě, jak lásku svého jediného dítěte navždy ztratit.

Rozhlasovou hru do češtiny přeložila Magda Reinerová, v dramaturgii Jaromíra Ptáčka ji v brněnském nastudoval režisér Bohdan Denk v roce 1964. V hlavních rolích se představí Rudolf Walter (Georg Händel), Dagmar Pistoriusová (jeho žena Dorotea), Jarmila Kurandová (služka Kateřina) a Růžena Michalová, kterou režisér obsadil do dětské role malého Georga Friedricha. Inscenaci vracíme do rozhlasového éteru po více než třiceti letech v obnovené premiéře.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.