Made in Norway. Vltava uvede nejlepší rozhlasový seriál z Prix Europa 2020

25. říjen 2021

Napínavý seriál o možné odvrácené tváři zbraní vyráběných pod heslem mezinárodního míru a bezpečí. To je Made in Norway – na Vltavě poprvé v neděli 7. listopadu.

Armádní kapitánka Oda Skarová je společně s dalšími norskými vojáky a také s americkými jednotkami součástí mise v Iráku, jejímž cílem je vycvičit místní síly. Během zásahu u napadené irácké nemocnice objeví, že zbraně, které útočníci použili, byly pravděpodobně vyrobeny v norském závodě Nammo v Raufossu, jejím rodném městě. Když se při následujícím výjezdu ocitne v utajovaném zbrojním skladu, je blízko fatálnímu odhalení. Se svou jednotkou se však stane cílem útoku, při němž jeden z vojáků přijde o život. Ona sama je, společně s vážně zraněným poručíkem Munkebyem, transportována zpátky do Norska.

S traumaty na těle i duši, jež si s sebou z Iráku přiváží, stojí před zásadním rozhodnutím. Má zveřejnit skutečnost, že se zbraně norské výroby dostaly do rukou teroristů? Nebo držet jazyk za zuby a chránit zaměstnavatele své vlastní rodiny i hlavní zdroj daňových příjmů malého města? Rozhodne se pátrat po příčinách podezřelých machinací na vlastní pěst. Postupně tak odhaluje nečekaně širokou síť souvislostí i osobních vazeb, do které jsou vpleteni členové její rodiny, místní média i vrcholní političtí představitelé. A Oda tuší, že s každým dalším krokem se její jednání stává nebezpečnějším a že riskuje ztrátu blízkých, postavení, a dokonce i osobní cti.

Režisér Aleš Vrzák a herečka Petra Bučková

Původní seriál Made in Norway napsal pro norský rozhlas NRK Vegard Steiro Amundsen (1985) a zpracování se setkalo nejen s ohlasem domácích posluchačů, ale rezonovalo, vzhledem k naléhavosti zpracovávaného tématu i atraktivní formě, i v mezinárodním kontextu. Tvůrci obdrželi ocenění pro nejlepší rozhlasový seriál Prix Europa 2020.

Režisér Aleš Vrzák spolupracoval při přípravě české čtyřdílné verze s mistrem zvuku Tomášem Pernickým a hudebním designérem Janem Trojanem a společně vytvořili působivý obraz napínavé výpravy za pravdou do temných zákoutí společnosti i vlastního svědomí. Zásadní podíl na přesvědčivosti příběhu mají pochopitelně také herečtí představitelé. Petra Bučková obdařila Odu Skarovou temperamentem, odvahou a vnitřní naléhavostí, ale ponechala hrdince i prostor pro bolest, úzkost či nejistotu, které odvážné jednání doprovázejí jako temný stín. Výrazné charaktery vytvořili i Jan Dolanský jako kapitánčin blízký přítel poručík Munkebye, Jan Vlasák v roli otce či Dana Černá a Aleš Procházka jako ministři norské vlády.

Spektrum postav, které procházejí Odiným příběhem, je ale právě tak široké a pestré, jak ho známe z každodenního života – jako by je nic mimořádného nepředurčovalo k tomu, že se stanou součástí výjimečných událostí…

Spustit audio

Související