Made in Hungária: Slzy radosti v Karlových Varech

7. červenec 2009

Festivalové publikum v Karlových Varech je pokaždé fascinující, ale to, co předvedlo u první projekce filmu Made in Hungária, překonalo veškeré možné představy. Producent byl z reakcí dokonce tak naměkko, že se raději odešel uklidnit do zákulisí.

Projekce začala zcela nevinně. Běžný úvod s režisérem, producentem a dvěma herci, kteří seděli na svých sedačkách a pouze pozdravili. Jenže maďarský muzikál ze sekce Dny kritiků Variety diváky okouzloval, a tak se po tanečních číslech a nejkomičtějších pasážích ozýval potlesk.

Po skončení projekce explodovalo čiré nadšení a tvůrci - tentokrát i s herci - vyskočili na pódium plni elánu. Režisér Gergely Fonyó pronesl řeč, v níž zmínil, že čeští filmaři jsou ti nejlepší z nejlepších. Sám byl ovlivněn kupříkladu Milošem Formanem a Jiřím Menzelem. Následovala další bouřlivá reakce diváků a jelikož konkrétních dotazů bylo pomálu, k mikrofonu se postavil producent Ádám Neményi, jenž chtěl upřímně poděkovat. Po několika slovech, která přešla do neartikulované mluvy, se však rozbrečel štěstím a po chvíli se odebral pryč. Nádherné a všeříkající dojetí.

Hotel Thermal

Samotný film Made in Hungária si ovace zasloužil, ale jednalo se o muzikál spíše lehce nadprůměrných kvalit. Vypráví o napomádovaném světáckém mladíkovi, který se vrací se svými rodiči z USA zpět do komunistického Maďarska. Svým vrstevníkům předává zkušenosti pochycené za oceánem, z nichž má největší úspěch svižný rokenrol. Osmnáctiletý Miki přátelům z dětství předvádí své pěvecké a hráčské schopnosti, přičemž zápletku začne komplikovat láska, rivalita a jeden komunistický přisluhovač.

Líbivé písně potěší, avšak choreografie by mohla být přeci jen důmyslnější než jednoduché tanečky a rytmické klepání nohou. Atmosféra 60. let a humorné scény naštěstí fungují na jedničku. Přesto mám dojem, že se zmiňovaná reakce diváků v sále dá primárně připsat tomu, že je Made in Hungária optimisticky naladěný a hravý film. A takové v záplavě festivalových existenciálních dramat vyniknou. Druhá projekce, která je plánována na 9. 7., by se tedy mohla setkat s obdobnou odezvou.

44. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:
V Karlových Varech se dnes představí šedesát filmů

SPECIÁL: Filmžurnál 2009

autor: Martin Čuřík
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.