Lyžařská půjčovna v Oseku nad Bečvou funguje už 20 let. Radioamatér z Rájce je v éteru přes 60 let

24. leden 2018
Kraj na dlani

Vydejte se s našimi redaktory do obcí Olomouckého kraje. Dnes vás zveme do ohrady ke koním i do tajů rádiových vln.

Nekrmte zvířata, žádají nejen chovatelé v zoologických zahradách, ale i ti, kteří mají ve výbězích koně, ovce nebo kozy. Ne všechno, co jim lidé dávají, jim prospívá. A stejně je tomu i u ostatních zvířat. Takové problém řeší například Jana Motzková ze Skrbeně na Olomoucku. Prvního koně si pořídila už před čtvrt stoletím. Dnes má čtyři a péče o ně jí zabere celý den. Lidé místo aby předali usušený chleba a zeleninu jí, hodí je koním do ohrady. Myslí to dobře, zvířatům ale můžou ublížit. Ke koním se vydala Dita Vojnarová.

Do rádiových vln se Jan Koruna z Rájce na Šumpersku zamiloval už na konci druhé světové války. Dodnes ho můžete zachytit v éteru, pokud patříte stejně jako on mezi nadšené radioamatéry. Přímo do jeho království vysílačů, antén a radiosoučástek se s mikrofonem vypravil Mirek Kobza, aby mimo jiné zjistil, pod jakým volacím znakem se nestor moravských radioamatérů skrývá.

Pokud žijete na Hané a dochází vám nápady, kam vyrazit s dětmi za zimními radovánkami, můžete se stejně jako náš redaktor Aleš Spurný vydat do Pohořan, které leží asi 16 kilometrů od Olomouce. V okolních polích se prohánějí cyklisté, jezdci na koních i sáňkující rodinky.

Už přes 20 let půjčuje Libor Boháč v domě u silnice na okraji Oseka nad Bečvou kompletní lyžařskou a snowbordovou výbavu pro děti i dospělé. Kromě toho provozuje i odborný servis. Jak sám říká, k dispozici je zákazníkům i mimo otevírací dobu, stačí jen zazvonit. Možná i proto se k němu sjíždějí lidé ze širokého okolí. Zajela k němu i Jana Zemková.

autoři: Pavel Juráš , Jana Zemková , Miroslav Kobza , Aleš Spurný , Dita Vojnarová , mid
Spustit audio