Lyon se na čtyři večery proměnil ve světelnou galerii. Festival světel přiláká každý rok až dva miliony návštěvníků

Každý rok začátkem prosince se francouzský Lyon rozzáří a připomene si lidovou tradici sahající do roku 1852. Z původně náboženského svátku, spojeného s mariánskou tradicí, se stala mezinárodně vyhledávaná akce. Festival světel je přístupný všem bez ohledu na věk nebo fyzické dispozice. Navíc je zcela zdarma. Pořadatelé populární akce zároveň myslí i na otázky spojené s udržitelným rozvojem.

Desítky i stovky tisíc lidí jsou vidět nejen v centru města, kde jsou projekce na fasádách historických budov, ale i v největším parku Tête d'or, tedy Zlaté hlavě.

„Chceme přilákat co největší počet návštěvníků. Festival světel je populární lidová akce, ale je to hlavně umění. A to dostáváme do veřejného prostoru a zpřístupňujeme ho všem,“ říká umělecký ředitel Julien Pavillard.

Nedá mi to a ptám se na otázky bezpečnosti. Ty jsou teď hodně aktuální: „Samozřejmě jsme v pohotovosti. Už od roku 2016 máme zvýšená bezpečnostní opatření. A navíc jsme festivalu ve městě vyhradili konkrétní perimetr,“ ujišťuje.

Starosta ekolog

Slunce zapadlo a park se rozzářil. Od hlavní brány se prochází k jezeru kolem ohromných svítících instalací.

Radnice Lyonu, kterou vede ekologický starosta Grégory Doucet, učinila za poslední dva roky zásadní odpovědná opatření: snížila množství odpadu, vybírá projekty s malou spotřebou. Festival chce jít prostě příkladem.

Festival světel v Lyonu

Patrné je to třeba na instalaci Joanieho Lemerciera umístěné v korunách stromů. Umělec mi vysvětluje, jak pomocí jemných světel laserů prosvěcuje větve. Efekt je ohromující. Tenhle způsob je navíc nenáročný a má velmi nízkou spotřebu energie – desetkrát menší než klasické videoprojekce.

Růžová rodina

Také Festival světel má letos svou hvězdu. Je jí vizuální umělec, filmový herec i zpěvák v jedné osobě Philippe Katerine. „Festivalu jsem nabídl svou instalaci soch – Růžovou rodinu. Stojí tady za mnou,“ ukazuje.

„Když si všimnete, mají zvednuté ruce. Vypadá to, jako by někoho zdravili nebo že se brání. Jako by si udržovali odstup, jak jsme si zvykli v době covidu. Ale jinak jsou to panáčci docela roztomilí, nemyslíte? Instalaci doprovází hudba i mé písně a samozřejmě osvětlení,“ dodává Philippe Katerine.

Festival světel v Lyonu

To je ale jen část z celé procházky nejen po parku Zlatá hlava, ale i jinde v centru Lyonu. Festival světel letos nabídl 32 uměleckých světelných projektů. Úplně poprvé byly k vidění i ve vyloučené čtvrti La Duchère.

autoři: Marie Sýkorová , and
Spustit audio

Související