Lukáš Beneš: Sraz. Sžíravý vypravěč konfrontuje bývalé spolužáky s jejich maloměšťáctvím

18. květen 2023

Gymnaziální sraz po dvaceti letech se zdá být vším, jen ne radostným shledáním s bývalými spolužáky. Dosud nepublikovanou povídku autora prózy Sokolov poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Michal Štěrba
Připravila: Ivana Myšková
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2021
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce.

Setkat se po letech s lidmi, které jsme znali jako náctileté, je pokaždé bezpochyby šok. Ne náhodou se proto třídní sraz stal námětem bezpočtu literárních textů. Vzpomeňme například na román Sjezd abiturientů Franze Werfela. Avšak sžíravý vypravěč povídky Lukáše Beneše neodhaluje závažná provinění někdejších gymnazistů, kterých se dopustili na druhých, odhaluje spíše provinění, kterých se dopouštějí na sobě samých tím, že rezignovali na přesah, slevují ze svých dřívějších cílů a hovějí si ve svých maloměšťáckých životech, a tak stárnou rychleji, než je nutné.

„Nechováš se tak přeci proto, že jsi mezitím zestárnul, byl jsi přesně takto starý již v tercii, nezestárnul jsi možná od tercie ani o jeden měsíc, jsi sice teď o mnoho starší, než bys měl být, ale je to snad jen proto, že ses už starý narodil," píše Lukáš Beneš v povídce Sraz.

Tím, co čtenáře a posluchače bezpochyby uhrane a naplní poťouchlou radostí, není však bernhardovské chrlení štiplavých a záštiplných poznámek na adresu nebohých spolužáků, ale především svébytná hudebnost textu a množství neotřelých a přesně vystižených myšlenek, jež posluchače udržují v napětí a snad mu i umožní vydržet do konce, který není tak hořký, jak by se zpočátku mohlo zdát.

„Jsem, myslím, první zakázaný spisovatel po roce 1989,“ prohlásil autor poté, co mu byl jeho prozaický debut Sokolov, vydaný s vlastními ilustracemi v roce 2015, stažen ze sokolovského infocentra. Kniha vyvolala kontroverzní reakce, neboť Lukáš Beneš se v ní s prostředím poddolovaného Sokolova vyrovnává značně nesmlouvavě, ovšem s humorem, kteří mnozí čtenáři pravděpodobně neprohlédli. Kniha se v Sokolově nakonec proslavila, jak skandálem, tak divadelním představením Jaroslava Provazníka.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.