Luis Buñuel, Martin Frič nebo Šindži Sómai. Začíná Letní filmová škola v Uherském Hradišti, i letos s Vltavou

29. červenec 2022

V rámci Letní filmové školy v Uherském Hradišti se představí i Český rozhlas Vltava. V pondělí 1. srpna odsud odvysílá ArtCafé na téma filmového vzdělávání, v úterý večer vystoupí Monika Načeva s Jáchymem Topolem a ve středu si návštěvníci Filmovky a vltavští posluchači mohou poslechnout Sedmé nebe Pavla Klusáka. Městem se ponese i vltavská Četba s hvězdičkou z románu Jáchyma Topola Sestra. A samozřejmostí jsou pravidelné zpravodajsko-publicistické vstupy do ranní Mozaiky. 

Filmový režisér Martin (Mac) Frič v roce 1937

Letní filmová škola je ale především filmovým festivalem se vzdělávacími ambicemi. „Každé téma pojímáme komplexně. Divákům přineseme odborné úvody, zásadní filmy i besedy,“ říká k tomu programová ředitelka Filmovky Iva Hejlíčková. Letos budou v Uherském Hradišti k vidění filmy Luise Buñuela seřazené do kolekce propojující surreální a reálné světy tohoto filmaře. Samostatná sekce bude patřit i režisérovi Martinu Fričovi. „Byl to právě Frič, kdo z dobrých herců typu Nataši Gollové, Huga Haase či Oldřicha Nového vytvořil hvězdy, jak si je pamatujeme dodnes. Navíc byl žánrově neuvěřitelně všestranný,“ vysvětluje dramaturg Jaroslav Sedláček. Sekce Neznámý vojín představí tvorbu japonského tvůrce Šindžiho Sómaie, velkým tématem festivalu je nová britská filmová vlna, terrou festivalis je letos Portugalsko a chybět nebudou ani novinky české kinematografie. 

Zahájení akce obstará dokument Olgy Sommerové nazvaný Michael Kocáb – rocker versus politik, zakončení pak nový snímek Vojtěchy Maška Arvéd. Zatímco Kocáb se podle režisérky jednoznačně zasadil o náš stát – jednak tím, že právě on navrhl Václava Havla do funkce prezidenta, jednak nekompromisností při prosazování odsunu sovětských vojsk z Československa, Arvéd Smíchovský byl postavou kontroverzní. Hermetik a vyznavač černé magie spolupracoval s fašisty i komunisty. Podle autora snímku hrál hru, která se mu vymkla z rukou. Oba filmy vstoupí zanedlouho do české distribuce.  

Spustit audio

Související