Ludvík Kundera: Hra o Janáčkovi

7. srpen 2018

Hra o Janáčkovi líčí několik epizod ze života jednoho z nejvýznamnějších a nejoriginálnějších hudebních skladatelů. Dramatický text Ludvíka Kundery je charakteristický antiiluzivním přístupem, v němž jsou životopisné údaje průběžně narušovány komentátory v podobě postav a zejména pak motivů ze skladatelovy tvorby. On-line k poslechu do 13. srpna 2018.

Ludvík Kundera (1920 – 2010) se ve své hře zaměřil na podstatné a osudové okamžiky ve skladatelově životě – patří k nim vztah s manželkou Zdenkou, smrt nadané dcery Olgy, setkání s Kamilou Stösslovou nebo mučivý proces vzniku a uvedení Její pastorkyně, opery, kterou Janáček dopisoval v posledních dnech života své milované dcery a jejíž dlouho odkládané pražské uvedení se ho hluboce dotýkalo. Pro dokreslení posloužila autorovi bohatá Janáčkova korespondence, jejíž úryvky spoluvytvářejí dramatickou dějovou osnovu.

Jak autor přiznává, osudy světově proslulého skladatele ho lákaly mnoho let – hru s podtitulem „několik epizod ze života skladatele“ nakonec napsal v letech 1971 – 1972 na výzvu tehdejší Československé televize. Hra však nebyla realizována a tak se prvního uvedení dočkala až v roce 2004 – v roce 150. výročí skladatelova narození.

Osoby a obsazení:

Leoš Janáček (Ladislav Frej), Dramatik (Ladislav Lakomý), Dramaturg (Igor Bareš), Zdeňka Janáčková (Eva Jelínková), Olga Janáčková (Dana Pešková), Houslista, Student (Jiří Balcárek), Zdeněk Nejedlý (Zdeněk Dvořák), Vladimír Helfert (Ondřej Mikulášek), Max Brod (Jaroslav Kuneš), Student – žák (Radim Sasínek), Camilla Urválková (Ivana Valešová), Gabriela Horvátová (Zuzana Slavíková), Schmoranz (Bedřich Výtisk), Stössl (Luboš Ondráček), Kamila Stösslová (Helena Dvořáková), Číšník, Host (Karel Bartoň)

Autor textu: Ludvík Kundera
Dramaturgie: Olga Jeřábková
Hudební spolupráce: Miloš Štědroň
Režie: Eva Řehořová
Zvukový mistr: Josef Daněk

Natočeno v Českém rozhlase Brno v roce 2004.

autor: Hana Hložková
Spustit audio