Jiří Ornest: Kdo je tady pán aneb Jeppe v rádiu

27. červen 2020

Osobitou variaci na slavnou komedii Jeppe z vršku dánsko-norského dramatika a spisovatele Ludviga Holberga napsal v roce 1994 Jiří Ornest. Pod názvem Kdo je tady pán aneb Jeppe v rádiu zpracoval po svém příběh sedláka Jeppeho, hlupáka a opilce, který se stane obětí krutého žertu. Do titulní role obsadil Tomáše Töpfera, dále hrají Eva Holubová, Jan Kraus a Bohumil Klepl. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Jeppe (Tomáš Töpfer), Baron (Vladimír Kudla), Správce (Martin Učík), Kristián (Jan Kraus), Frederik (Bohumil Klepl), Kostelník (Jiří Růžička), Jakub (Radan Rusev), Nila (Eva Holubová), Běta (Markéta Knappová) a další
Hudba: Jiří Růžička
Režie: Jiří Ornest
Natočeno: v roce 1994

Otloukánka Jeppeho, jehož podvádí a bije i vlastní žena, dá bohatý baron pro pobavení přenést ve spánku na zámek a na jeden den z něj udělá bohatého pána. Na druhý den čeká Jeppeho tvrdé vystřízlivění – když se znovu probudí do vlastního neutěšeného života a ještě je potměšilým panstvem souzen za to, že se vydával za svého pána.

Ornestova adaptace Holbergovy komedie vznikla původně pro divadlo, které si říkalo Náhradní. Náhradní proto, že lidem, kteří se kolem něho sešli, nahrazovalo to, co jim neposkytovaly jejich domovské scény.

Spustit audio