Ludmila Vančurová: Dvacet šest krásných let

25. květen 2007

Kniha Ludmily Vančurové Dvacet šest krásných let je vyprávění upřímné a kultivované, prosté jakékoli senzačnosti. Ludmila Vančurová zachycuje ve svých vzpomínkách společný život od prvního setkání až po osudový telefonát s anonymním vzkazem informujícím o manželově smrti, který přišel před půlnocí 1. června 1942. Z vyprávění plasticky vyvstává obrázek Vančury - člověka i Vančury - tvůrce. Pět dílů četby připravilo ostravské studio Českého rozhlasu. V režii Ivana Misaře a za podpory mistra zvuku Hany Kovalové uslyšíte Annu Cónovou.

Kniha Ludmily Vančurové, ženy Vladislava Vančury, s titulem Dvacet šest krásných let vyšla poprvé v roce 1967. Je to vyprávění upřímné a kultivované, prosté jakékoli senzačnosti. Ludmila Vančurová zachycuje ve svých vzpomínkách společný život od prvního setkání až po osudový telefonát s anonymním vzkazem informujícím o manželově smrti, který přišel před půlnocí 1. června 1942.

Líčí společné začátky lékařské praxe na Zbraslavi a Vančurovy počátky literární, stejně jako období jeho zralé tvůrčí práce. Vypravuje o společných přátelích literárních i neliterárních, prostřednictvím vzpomínek Ludmily Vančurové se staneme účastníky večírků, které rozhodně neměly standardní průběh. Silná jsou místa, kde autorka popisuje trápení s nemocnou dcerou Alenkou.

Podstatná část textu je také věnována jedné z velkých Vančurových lásek - filmu. Z vyprávění plasticky vyvstává obrázek Vančury - člověka i Vančury - tvůrce. Pět dílů četby připravilo ostravské studio Českého rozhlasu. V režii Ivana Misaře a za podpory mistra zvuku Hany Kovalové uslyšíte Annu Cónovou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.