Lucie Juřičková a Martin Zahálka: Zatímco žena dabovala Sex ve městě, já si četl a nikdy to neviděl

17. červen 2022

Lucii Juřičkovou znáte ze seriálu Ulice nebo z Básníků v roli nezapomenutelné Sáši. Martin Zahálka si zahrál ve Slunečné nebo seriálu Krejzovi. Ale i jejich hlasy vám jsou povědomé z mnoha dabingů.

Lucie pochází z umělecké rodiny, začala operetou, ale chtěla do činohry. Jejich cesty se protnuly v divadle v Plzni. Svatba ale přišla až po osmnácti letech soužití, když už měli dva syny. Pochopili, že se po těch letech mají pořád rádi, mají podobný smysl pro humor, tak v roce 2008 svůj vztah posvětili i před úřady. „Synové měli velkou radost, protože se dočetli, že nemanželským dětem se říká bastardi, tak jsme tu svatbu nazvali jako debastardizaci našeho vztahu a dětí,“ vypráví Martin.

Po 25 letech na volnou nohu

Lucie měla k herectví namířeno odmala. „Přišlo mi absolutně přirozený, že budu dělat to, v čem jsem vyrostla (tatínek byl rozhlasový režisér, maminka operetní zpěvačka – pozn. redakce).“ „Tak to já jsem černá ovce rodiny, doma byli šokovaní, když jsem se dostal na DAMU, ale pak to vstřebali,“ kontruje Martin.

Oba dva byli v angažmá v pražském Divadle na Vinohradech. Martin dal po 25 letech výpověď. „Cítil jsem, že potřebuju změnu, i když se mi tam moc líbilo a jsou tam báječní lidé. Vím, že jít na volnou nohu byl správný krok, i když se mi občas stýská.“ U Lucie ta změna nastala po 23 letech a vidí to jinak: „Zaprvé přišla konkrétní nabídka do Národního divadla a zadruhé já v tom divadle začala být nespokojená, bylo v tom víc věcí.“

Štěpán a Sáša. Takový mazlivý, viď?

Lucie Juřičková jako studentka Sáša ve filmu Jak básníci přicházejí o iluze - reprofoto z YouTube

Lucie se objevovala v seriálu Ulice dlouhých čtrnáct let jako ředitelka Boženka Puklická a pochvaluje si, že se naučila spoustu nových věcí. „Já tu televizní práci do té doby neznala a je to opravdu trochu jiný způsob interpretace a vyjadřovacích prostředků. Jsem za to moc vděčná, že tahle nabídka přišla. Bylo mi tam moc dobře, ale dneska už nepotřebuju hrát ve všem a nechci pořád pracovat.“ „Musí vařit,“ vstupuje jí do myšlenky Martin.

Nezapomenutelná je její role ve filmu Jak básníci přicházejí o iluze (1984), kde ztvárnila studentku Sášu. Bylo jí 19 let. Hláška ‚Štěpán a Sáša. Takový mazlivý, viď?‘ zlidověla. „Úplně mě překvapilo, jaký to vzbudilo zájem. Dnes se ukazuje, že to byla opravdu důležitá role.“

Lucie Juřičková, Alex Mynářová a Martin Zahálka

Sex ve městě: Ta otevřenost byla překvapivá

Sarah Jessica Parker

Oba se aktivně věnují také dabingu. Lucie nadabovala hlavní protagonistku ze seriálu Sex ve městě, Carrie Bradshaw v podání herečky Sarah Jessicy Parker. „Tenkrát mě ten seriál ve své otevřenosti překvapil. To, jak se o sexu mluvilo, to u nás nebylo a já do té doby byla taky taková lehce prudérní. A dnes si myslím, že je to dobře, sex je běžná součást života,“ uznává herečka. „Já neviděl ani jeden díl,“ zase ji špičkuje Martin a ona s úsměvem vrací úder: „Ignorant.“ Martin se nenechá vyvést ze svého klidu a pokračuje: „Když běžel ten seriál, tak já jsem si přečetl celého Sartra.“

Martin považuje za svůj nejvydařenější dabing roli v animovaném filmu Spláchnutej, ale nadaboval třeba i Robina Hooda. Na český dabing nedají dopustit a rádi se na filmy dívají. „Když se oprostíte od hodnocení dabingu, je to známka, že je to nadabování skvělý,“ říká Martin. Ale nesmí jít o dabing, který dělal sám. „Já se hned vypínám, když se slyším.“ „To já si nevadím,“ opáčí pohotově Lucie.

Jak vidí budoucnost českého dabingu? Jak zvládali pracovní nasazení skloubit s rodinou a péčí o dvě děti? Jdou synové v jejich šlépějích? Poslechněte si v pořadu Slavné dvojice.

autoři: Alexandra Mynářová , djo
Spustit audio